Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли мляко в млечните продукти

Снимка: БГНЕС

Преди дни от Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че започват засилени проверки в цялата страна за нерегламентирано влагане на растителни мазнини в млечните продукти. Пробите ще бъдат вземани от търговската мрежа на случаен принцип. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща с животновъди и млекопреработватели. Проверките започнаха след като от Асоциацията на млекопреработвателите в България настояха сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да бъде забранено производството на т. нар. имитиращи продукти.

"Ядем боклуци - няма истинско мляко... Качеството е било някога, когато имаше БДС ... Всичко е измама. Нямам доверие на производителите. Има много вода в млякото ... Толерирам частните производители на мляко. Това е най- хубавото мляко" - така коментираха темата жители на Видин.

Разговаряхме с един от доайените в тази професия в региона- инж. Венко Велков, дългогодишен управител и сега технолог в млекопреработващо предприятие в крайдунавския град.

инж. Венко Велков, технолог"Растителните мазнини се използват много отдавна, но не и в България. Те се използват в по-бедните страни. След нашето обедняване тези продукти навлизат и тук. Целта на нашата фирма е била да съхрани традициите на България. Нищо повече от рода на растителни мазнини, сол и желатини. Никакви подобрители не се използват при нас"
- каза Венко Велков.

Извършват ли се проверки във Видин за нерегламентирани търговци на мляко и млечни продукти? Има ли санкционирани такива? Това попитахме инж. Красимира Стойкова, началник отдел "Контрол на храните" към Регионалната дирекция по безопасност на храните във Видин.

"Извършват се непрекъснати проверки както на млекопреработвателни предприятия, така и в търговската мрежа на града. Миналата седмица са взети проби от млечни продукти за наличие на немлечни мазнини и очакваме резултатите да станат готови и ще бъдат официално оповестени. Има наложени санкции, като глобите за физически лица са от 50 до 300 лева"
- каза инж. Стойкова.

"На млякото разчитам - с това прехранвам семейството си. Помагат ми и съпругата, и децата. Това е традиция в нашето семейство. Млякото, което предлагам, е чисто и хубаво. Имам си постоянни клиенти, които купуват от мен" - каза търговец на домашно мляко, който изхранва семейството си именно по този начин в най- бедния регион на Европа.

Предвижда се продуктите, произведени от български суровини, да се брандират с националния ни флаг, е една от мерките. България има неофициалното съгласие на Брюксел да поеме акциза върху горивата на земеделските производители. Излизането от кризата в сектор "Животновъдство" може да стане само и единствено, ако Европейският съюз започне да излиза от нея, заяви преди дни още министър Танева. Тя подчерта, че на фона на общата млечна криза, трябва да се вземат мерки, така че млекопреработвателите да купуват мляко от българските производители.

"Не вярвам нищо да се промени. Единственото средство е по- добрият контрол и санкциите при нарушения. Това ще подобри качеството на предлаганите продукти на пазара
" - така коментира предложените промени инж. Венко Велков.

Ще ядем ли истинско българско мляко - бъдещето ще покаже. С промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи беше решено общините да отдават пасищата приоритетно на собственици на животни, а договорите с лица без животни да бъдат разваляни от 1 февруари 2016 г. За стопанската 2016/2017 г. от държавния поземлен фонд са отдадени 307 688 декара за цялата страна. В 57 общини в България все още не е започнала процедурата за отдаване на пасища, мери и ливади.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18