Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За живота на четиримата жители на Каниц

Как неволята учи 82-годишна баба да чисти комин

7
Снимка: Пламен Генчев, радио Видин
В последните 20 години Северозападна България обезлюдява. Заличават се села, младите емигрират, а с тях си тръгват и децата. Затварят се детски градини, училищата пустеят. Това е картината в много села и градове. Днешният пример е от село в най-малката община - Бойница. В Каниц живеят едва четирима души, всичките вече на възраст.

Първият, когото срещаме там е Петко Николов. Занимава се с отглеждането на овце и кози, трудно оцелява и все се кани, че ще ги махне от следващата година. Посреща ни пред къщата си, където гордо се развява българското знаме. Не отрича, че животът в село без хора е труден, тежи му, че няма с кого да си говори. На шега казва, че иска да отиде в затвора- не че е сторил нещо нередно, а защото според него там е като на хотел- подслон, храна и баня са подсигурени на всеки зад решетките, а такъв лукс на село при него няма.

"Патриот съм, затова е знамето. За да живееш тук, при тези условия, трябва да си малко ненормален. Няма с кого да си говоря, като отида в Раброво от сутринта до обяд не мога да се наприказвам"
- разказва той.

СнимкаБаба Цветана живее сама, миналата година загубила спътника си в живота. Сега работи в градинката, а компания й прави само телевизорът. Най-големият проблем е, че нямат доставка на хляб. Съседът преди купувал, но колата му се счупила и сега трябва пеша да ходят двата километра до Раброво. А на тази възраст това е мисия непосилна за тях. Затова поиска от кметицата на Раброво отново да им карат хляб два пъти в седмицата.

"Тежко се живее така, хора няма, улични лампи няма, сега и хляб няма с какво да взимаме. Искаме, ако може, като миналата година да ни карат два пъти седмично хляб"
- поиска баба Цветана.

Стигаме до къщата на дядо Владо. И той живее сам, недочува, но пък е единственият с автомобил в селото. Сега возилото е в ремонт, тюхка се дядото.

"Не сме много добре, болни сме. Добре се живее без комшии, няма с кого да се караш, а и няма кой да те види изкъпал ли си се, облечен ли си. Няма кой да те пита жив ли си... а и за какво си жив..."  

СнимкаВсички знаят приказката за неволята и как тя учи. Това видяхме и с очите си, когато на покрива на една къща беше кацнал не щъркел, а 82- годишната баба Райна, която сама с въже и гюле чистеше комина си.

"Абе, качила съм се горе, ама един път ще бъде за последно, треперят ми краката вече. Просто не гледам надолу, че иначе лошо ми става. Какво да правя, като няма кого да накарам"
- обяснява смелата баба.

Кмет на двете села Раброво и Каниц е Галя Вакарицова. Според нея трябват програми, които да стимулират хората да се върнат на село, защото, за да се живее тук, не трябват много пари.

Снимка"Знам, че има две-три семейства, които искат да се върнат от чужбина. Има ли някакъв доход, много хора ще се върнат на село. Европейски програми- дали за кошери, за животновъди или еко земеделие... За село и 300 лева стигат, ще си насадиш в градината зеленчуци, прехраната е подсигурена, желание за работа само да имаш"-
казва тя.

Така тече животът в селото накрай света, което дори и мобилните оператори са забравили. Но пък природата е щедра.

 Още от разказите за живота в Каниц може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37