Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почистихме ли гробищните паркове преди Великден

Снимка: Радио ВИДИН

В дните преди предстоящите християнски празници кметства и общини традиционно почистват гробищните паркове, за да могат хората да отидат до гробовете на своите близки. В "Посоките на делника" днес говорихме за това как се стопанисват и какво е състоянието на гробищата в по- големи градове от Северозапада, като Видин и Враца, и в по- малките населени места, като Чупрене и Остров.

"По принцип ние си чистим, но и хора от квартала предлагат услугите си. Трева много. Няма кой да дойте, остарели, болни хора има... Повече са хората, заминали за чужбина и са опустели гробищата... Никой не чисти и е обрасло в трева. За Великден идват хората да изчистят гроба... Гробното място на баба ми и дядо ми почиствам. Не са в много добро състояние. Ето виждате- ваза счупена, счупена плоча, каквото се остави, се взима. А нататък, ако видите за какво става въпрос... Новите гробища са почистени. За разлика от старите гробища, тук е по- добре. Ето, то се вижда...", казаха видинчани.

Ежегодно гробищните паркове във Видин се косят поне три пъти. Ежедневно се почистват от всякакви отпадъци.

Снимка"С полагането на покойника, за наследниците му се поражда правото на гробоползване. Наследниците са длъжни да поставят трайни надгробни знаци, с една дума паметници, и да ги поддържат, както и да почистват гробовете и окологробното пространство. Когато няма наследници, "Обреден дом" почиства всичко наред. Гробищните паркове са започвали да се косят около 5-10 май. Тази година поради това, че пролетта дойде твърде рано, един месец предварително косим. Както единия, така и другия гробищен парк. Но трябва да кажа, че гробищните паркове са около 200 декара и трима души с коси няма да могат да окосят така, както някои хора желаят. Наследниците трябва сами да почистват гробното място, защото те са го откупили. В ценоразписа имаме една услуга за целогодишно почистване на гробно място, която струва 60 лева", каза в студиото на Радио ВИДИН Стоян Костов, управител на общинско предприятие "Обреден дом"- Видин.

Почистването на алеите е грижа на Обредния дом. Всяка събота до двата гробищни парка пътуват автобуси по разписание.Разписанието на Линия №6

СнимкаПочистване на местата за вечен покой в момента се извършва и в по- малките общини. В община Чупрене гробищните паркове се чистят от младежите по програмата за заетост и безработните, които отработват 14 дни.

"Всички кметове са ангажирани и чистим гробищните паркове. Ще сме почистили за християнските празници. Ние си ги поддържаме, няма кой друг. Гробовете останаха, а ги няма хората, които да ходят на тях", коментира кметът на Чупрене Ваньо Костин.

Пролетното почистване е в пълна сила и в оряховското село Остров. Там основното чистене на гробищата беше в петък и събота.

"Ние сме чистили три гробищни парка. Така са от някога, защото са много махали. Само всеки да отиде да си изчисти самия гроб на близките. Нашето население застарява и няма как- където можем, почистваме", каза кметът Ирена Станкулова.

Два са гробищните паркове и във Враца. Времето позволи ръководството да се подготви от рано и да почисти района. Преди десетина дни основно са почистени отпадъците от предишната Задушница. Гробищните паркове се почистват и от граждани.

Николай Горнишки"Областният информационен център по програма ни предоставят четирима от затвора, хора с по- лек режим и много добре ни идват в този период. Защото знаете, че зеленината тръгва изведнъж и трябва да се коси. Искам да кажа на хората, които са ползватели на гробни места, че вече има решение на Общинския съвет за таксите. Че за 10 лева поемаме услугата за еднократно почистване на гроб. Тъй като много хора нямат тази възможност. За Великден и на нас предстои едно сериозно почистване и косене с освежаване", съобщи Николай Горнишки, управител на Общинско предприятие "Обредни дейности"- Враца. С него разговаря сътрудникът ни Жоро Александров.

От началото на годината има над 50 погребения. За година са около 620-630 за двата гробищни парка във Враца. С повишението на таксите се повишиха приходите и предприятието вече не е на загуба.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45