Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва с вноските за втора пенсия

Снимка: БГНЕС

Предложение на финансовия министър Владислав Горанов за промяна в Кодекса за социално осигуряване предизвика вълна от дебати сред икономисти, синдикати, финансови експерти, пенсионните фондове.

"Ако не се промени сега законът, може да се стигне до ситуация, в която пенсионер е изчерпал натрупаните средства по индивидуалната си партида и тогава ще трябва неговите синове и дъщери да му плащат пенсията." Това каза пред медиите министърът на финансите Владислав Горанов.

С предлаганите промени всички средства ще отиват в общ пул, вместо по индивидуална партида, а наследяването на натрупаните суми се премахва. Промените засягат правата на 3.5 млн. души - родените след 31 декември 1959 г., които задължително внасят 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 години и са натрупали по личните си сметки в тях общо 7.7 млрд. лв.

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Гроздан Караджов настояха в парламента да не се внася подготвеният от Министерство на финансите проект за промени в Кодекса за социално осигуряване. Според тях, промените се правят прибързано и настояват министърът на финансите Владислав Горанов да оттегли проекта, за да може той да бъде подложен на широко обсъждане - поне шест месеца. Ще удължим срока на обсъждане толкова, колкото е нужно, заяви финансовият министър.

Как се осигуряваме сега за втора пенсия в избрания от нас пенсионен фонд?

"Осигурените в универсален пенсионен фонд лица имат право да изберат да променят осигуряването си във фонд "Пенсии" не по-късно от пет години преди възрастта по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване или това е възрастта за трета категория труд, или ако не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж или възраст. Вноската за универсалния пенсионен фонд е 5% от осигурителната вноска. Хората сами са избрали допълнителния си пенсионен фонд, а ако не са го направили, биват служебно разпределяни. Една година, след като са избрали своя фонд, могат да направят избор за смяна на фонда", обясни Пламен Георгиев, началник на отдел ''Пенсии'' в Териториалното поделение на Национален осигурителен институт- Видин.

Ако сте от хората, които служебно са разпределени в пенсионен фонд и не знаете кой е той, може да проверите в Националната агенция за приходите. Експерти съветват при смяна на пенсионния фонд да проверите дали ще ви удържат сума за тази услуга и колко ще трябва да платите.

По темата за предлаганите промени в Кодекса за социално осигуряване потърсихме мнението на бизнеса. Красимир Кирилов е главен секретар на Търговско-промишлена палата във Видин:

"Този проблем касае всеки един гражданин на България, който се осигурява и мисли за бъдещето. При подписването на тези договори през 2000 година, когато започна този начин на осигуряването, идеята беше да има такова задължително допълнително пенсионно осигуряване, което да бъде натрупвано в индивидуални партиди, които ние да можем сами да определяме как и кога да бъдат разходвани при навършването на пенсионна възраст. Имаше и опция тези пари да бъдат получени на куп при пенсиониране срещу заплащането на определен данък. Така че сега това, което се опитва да направи правителството, е всъщност да бъдат прекроени тези договори, средствата да отидат в един общ пул, което обезсмисля събирането им в индивидуални партиди. Така се приравняват хората, които са се осигурявали на по-високи доходи с тези, които въобще не са се осигурявали или са го правили на минимална заплата. Това наистина се надявам да бъде отменено. Намерението е всички пари да отидат в общ пул и оттук нататък всички ние да получаваме пожизнена пенсия. Всъщност думата "пожизнена" пенсия е разковничето, което е вкарано в промените, които се предлагат. Защо е необходимо тази допълнителна пенсия да бъде пожизнена? Би трябвало лицето, което е натрупвало през целия си стаж тази сума, да може да определи какво да се случва с нея."
 
Малко хора знаят каква е точната ситуация и състоянието на държавния пенсионен фонд и на частните пенсионни фондове. Затова и не може да се даде абсолютно точно и адекватно мнение какво ще се случва с хората, които ще се пенсионират в близко бъдеще.

"Пенсионната система е система, която трябва да работи дълго във времето, т.е. трябва да се вземат решения сега, които ще касаят хората след 10-20 години. Вероятно министър Горанов очаква, че след години ще се появят някакви проблеми и заради това предлага тези промени. Това за момента е дискусия, предложения- как да направим така, че в бъдеще тези хора, които имат по индивидуалните си партиди неголеми суми, да не се налага държавата да им дава социални помощи, а да могат да получат адекватни пенсии. Трябва да се вземе общо решение как парите да бъдат изхарчени адекватно", е мнението на финансиста Иван Георгиев от Видин.

Пенсионните фондове трябва да имат ясна позиция по промените в Кодекса за социално осигуряване. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той заяви, че с промените не се прави никаква национализация на пенсионните партиди в частните пенсионни фондове. Калфин допълни, че на този етап промените са все още във фазата на обществено обсъждане.

Пенсионните фондове настояват клиентите им свободно да се разпореждат с втората си пенсия. Това пък се казва в позиция на Асоциацията на дружествата за пенсионно осигуряване, изпратена до медиите. Те са категорични, че желаят да изплащат всички видове пенсии и дори клиентите им да изберат пожизнена втора пенсия, в закона да бъде уредено унаследяването й.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45