Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интермодален терминал във Видин – кога и дали?

Доближаваме ли се до реализацията на комплекса, който се обещава от всеки кмет от 2002 година насам?

Снимка: Архив

Още през 2002 година тогавашният кмет на Община Видин Иван Ценов поставя въпроса за създаването на контейнерен терминал във Видин. Според него това дава основание да се очаква бъдещо повишаване на бизнес­активността в региона, когато вторият мост на Дунав и останалата част от инфраструктурата станат факт. Подкрепя го и тогавашният областен управител Мартин Дончев. Интермодалният транспорт по дефиниция е превоз на стоки в унифицирани единици без допълнителна манипулация, чрез използването на два или три вида транспорт. Терминалът трябва да бъде разпределителна гара за стоки, пътуващи в еднакви опаковки. Те се претоварват на различни видове транспорт, без да се променя опаковката, в която се транспортират.

Попитахме видинчани знаят ли какво е "интермодален терминал" и оптимисти ли са за Видин.

"Не вярваме вече на нищо. Нищо няма да се строи тук. Направиха един Дунав мост и няма никаква инфраструктура ... Ако това се случи, това ще е най- голямата придобивка за града ни за целия век. Трябва натиск и мисля, че това може да се случи" - категорични са жителите на крайдунавския град.

Народният представител Владимир Тошев съобщи преди дни, че с Министерството на транспорта, лично с министър Ивайло Московски и с Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" от няколко месеца се работи по този въпрос.

"Двете опорни за Европа пристанища са Видин и Русе. Видинският интермодален терминал ще бъде изграден в района на Свободна безмитна зона. В този район ще бъдат изградени и предприятия, които ще поемат около 1 500 квалифицирани и добре заплатени кадри. Надявам се това да се случи до 2-3 години" - каза Владимир Тошев.

Кметът на Видин Огнян Ценков също е категоричен, че се работи по тази идея и работата е на етап "изясняване на собствеността" на терена, върху който ще бъде изграден терминалът.

"Преди една година, още като заместник областен управител бях включен в работната група за създаването на интермодален терминал във Видин. Имаме необходимите предпоставки и в момента се изготвя анализ за обособяване собствеността на територията, на която ще бъде изграден новият терминал. Това е третият етап от предварителните процедури преди да започне реалното строителство" - каза кметът на Община Видин. С построяването на интермодалния терминал във Видин ще бъдат разкрити нови около 1 500 работни места за специализирани професии, допълни Огнян Ценков.

Според общинския съветник от "Единни за промяна" Росица Кирова във Видин е невъзможно да се изгради интермодален терминал.

"Управляващите са пропуснали, че до Видин няма път. Как да претоварим контейнера на жп транспорт, след като нашата жп линия не позволява това, поради стеснени участъци по трасето" - категорична е Росица Кирова.

"Интермодален терминал до Видин няма как да има, защото за превозвачите е важна цената, на която превозват стоките. Смисълът на интермодалния транспорт е нещата да стават по-бързо, по-лесно, с минимални усилия и минимални щети за околната среда."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03