Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След баловете накъде

Снимка: Радио ВИДИН

Май е месецът на надеждите, очакванията, на тъгата и сълзите от раздялата с приятели и съученици. Завършващите средното си образование младежи обичайно се насочват към висшите училища. Тези от тях, които не искат или нямат възможност да продържат да учат, обаче ще трябва да си потърсят работа.

Избрахме да се срещнем с ученици от Професионална техническа гимназия "Васил Левски" във Видин, на които им предстои голямата промяна- да поемат всеки по своя житейски път. Разговаряме с 12-класниците Владислав Славчев, Митко Ангелов и Никълъс Митков, завършващи специалността "Монтьор на автотранспортна техника". Питам ги след бала накъде?

Снимка"Аз ще кандидатствам във Варна, не съм си избрал още какво. Интересна ми е специалността, но не мога да се справя. Има сервизи във Видин, които биха наели млади хора. Но ако младият човек не е сериозен, няма да го наемат... След училище мисля да работя по специалността. Хубава специалност, може по-лесно да се намери работа. По автомобилите винаги ще има някакви проблеми. Мисля, че съм готов за промяната. Свикнал съм да работя. Засега оставам във Видин... Ще ходя на работа- шофьор или монтьор. Приет съм в Минно- геоложкия университет. Бях на състезание във Враца и са ме харесали, предложиха ми да уча там. Лятото ще работя, да си помогна за ученето. Не виждам бъдещето си във Видин, защото няма работа..."

15 ученици с професия "Монтьор на транспортна техника" и 10 ученици с професия "Програмист", специалност "Програмно осигуряване" изпрати видинската професионална техническа гимназия "Васил Левски". В самостоятелна форма на обучение са ученици със специалност "Строител-монтажник сухо строителство". Училището е основно ориентирано да дава професия на младите хора.

"Специално за строителството ни подсказа търсенето, защото намират много добра реализация в чужбина. Те сами са осъзнали необходимостта от такава професия. Същото се отнася и за "Програмист"- при тях реализацията е навсякъде. За "Монтьор на транспортна техника" моето мнение е, че това може да остане като хоби, каквато и друга професия да си изберат. Всеки мъж си поддържа, ако не друго, поне семейния автомобил. Специално за нашата област ми се струва, че младежите се поддават на влияние. Не могат на тази възраст да осъзнаят какво ще е полезно за тях и какво би им вършило работа, а по- скоро какво е модерно. Нашето училище е подготвяло стругари, фрезисти, ел. специалсти. В момента в нашата област никъде не подготвят такива кадри. Нима няма нужда от такива кадри?", коментира реализацията на младежите директорът на ПТГ "Васил Левски" Маруся Иванова.

Завършилите техникума успешно се реализират и в други професии- сред тях има доценти, лекари, учители, но те са успели да се утвърдят извън във Видин.

СнимкаОколо 70% от зрелостниците, завършили училищата в област Видин, продължават образованието си във висши учебни заведения. Това сочи анализ на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) за последните 2 години.


"За учебната 2013/2014 година са се дипломирали 670 ученици, а за учебната 2014/2015 година са се дипломирали 595 ученици. И за двете наблюдавани години продължили във висши учебни заведения са около 68% от общия брой на завършилите 12 клас. През последните няколко години процентът е между 60 и 70. Сега предстои да се дипломират 288 ученици от професионални гимназии и средни общообразователни училища с професионални паралелки, които ще придобият и свидетелство за професионална квалификация", каза пред Стефка Павлова Наталия Крумова, старши експерт по професионално образование в РИО- Видин.

В 12 училища от Видинска област се провежда обучение по професии и специалности. Част от младежите, които завършват тези училища, ще се наложи да си потърсят работа в Бюрото по труда във Видин. Какво може да им предложат трудовите посредници?

Снимка"Още преди полагането на държавните изпити ние обикаляме почти всички средни учебни заведения. Екипи от нашите трудови посредници и медиатори запознават младежите с възможността да бъдат регистрирани и да ги подпомогнем в избирането, ако все още се колебаят да изберат професия, за която да кандидатстват. Тези срещи ги провеждаме от няколко години и имат положителен ефект. И да не са се дипломирали младежите, могат да се регистрират в Бюрото по труда, където ще им окажем посредническо съдействие за намиране на работа, за устройване на работа, за ориентиране към продължаване на обучението чрез курсове за квалификация и преквалификация. В същото време младежите нямат срок за регистрация като безработни. С изключение на тези, които още не са се дипломирали. Те се регистрират като учащи се, съгласно последните разпоредби. Също могат да търсят работа, но не могат да кандидатстват по програми и схеми, ако има обявени работни места", обясни директорът на Бюрото по труда Милчо Цоков.

СнимкаОбикновено след завъшването младежите се насочват към кандидатстване във висши учебни заведения. Друга малка бройка се ориентира към работа в сферата на услугите- сервитьори, бармани, продавач- консултанти. Сега завършилите младежи нямат право на обезщетение, защото не са работили и нямат трудов стаж. На 9 юни предстои организирането на Младежка трудова борса.

Радослав Георгиев е работодател от Видин, който през последните години наема и младежи на работа. Те са 90% от персонала и са с различен профил- с висше образование, студенти, със средно образование. На работа е назначил и хора по програми от Бюрото по труда.

"Голяма част от тях са хора, с които работим заедно. Има известно колебание, когато човек назначава човек, който няма образование или току що е завършил средно образование. Има пробен период. Никой не може да задължи работодател, дори и по програма, да задържи един служител до края на периода. В нашия случай нямахме лоши изненади. Във Видин се усеща една пречка в реализацията, което за мен не е съвсем вярно. Няколко човека след завършване на висше образование дойдоха във Видин, в по-малки населени места и започнаха работа по програма "Старт в кариерата". И в момента я има и има три свободни работни места във Видин. Появяват се такива възможности и хората, които търсят ще ги намерят. Също така има и фирми, които търсят специалисти", каза работодателят.

Радослав Георгиев съветва младите хора да инвестират в образованието си, защото това е инвестиция, която се изплаща.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45