Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джулиан Асандж: Ситуацията около мен е сложен дипломатически казус

Джулиан Асандж
Снимка: Николай Кръстев - кореспондент на БНР в Москва

По време на международна медийна конференция в Москва по видео връзка от еквадорското посолство в Лондон се включи директно пред участниците във форума основателят на мрежата "Уикилийкс" Джулиан Асандж. Той показа документи, които показват как преди години е била постигната сделка между президента на САЩ Барак Обама, Реджеп Тайип Ердоган, който тогава е министър-председател на Турция, и датския премиер Андерс Фог Расмусен да бъде закрита кюрдска телевизия, излъчваща за Европа от Дания. В замяна на това Расмусен е трябвало да бъде избран за генерален секретар на НАТО.

Асандж се отказа да прогнозира кога ще има възможност да напусне еквадорското посолство в английската столица, припомняйки, че не е виждал слънце от четири години и че децата му са пораснали без него. Той обясни създалата се около него ситуация като сложен дипломатически казус.

На въпрос как гледа на двамата кандидати за президент на САЩ Доналд Тръмп и Хилари Клинтън Асандж каза, че Тръмп е непредсказуем. Той окачестви Хилари като ястреб, който лично следи случващото се с "Уикилийкс". Ако тя стане президент, ще постави свои хора, които да се справят с "Уикилийкс".

На форума в РИА Новости изненадващо се появи по-рано руският президент Владимир Путин, който обяви, че властите по света трябва да помагат за свободата на разпространението на новините и словото. Информация трябва да бъде обективна и авторите ѝ да не бъдат подлагани на репресии, каза още той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Според комисия на ООН Джулиан Асандж е неправомерно задържан в Еквадорското посолство

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж е неправомерно задържан в посолството на Еквадор в Лондон и трябва да бъде освободен и компенсиран. Това заключи независима експертна комисия към ООН, пред която Асандж подаде молба да бъде обявен за политически..

публикувано на 05.02.16 в 10:48
Джулиан Асандж се обърна към медиите с видеообръщение

Асандж нарече "победа" решението на работната група на ООН

В изявление пред медиите чрез видеовръзка от еквадорското посолство в Лондон основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж нарече "победа" решението на работна група към Комитета за човешките права на ООН, че трябва да му бъде позволено свободно да напусне..

публикувано на 05.02.16 в 16:21

Шведски прокурори оттеглиха обвинението срещу Джулиан Асандж в сексуален тормоз

Шведски прокурори заявиха, че прекъсват разследването на обвиненията в сексуално насилие, отправени през 2010 година срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж . Като причина се посочва, че е изтекло времето за повдигане на обвинение. Прокурорите..

публикувано на 13.08.15 в 13:46