Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добри съседи ли сме

По дефиниция общественият ред е състояние на обществените отношения, при което лицата придържат своето поведение към изискванията на нормите, които обществото е приело. Тези норми могат да бъдат правни или нравствени. Понятието за обществен ред включва, както спазването на законите, така и спазване на етиката и добрите нрави в общуването и личното поведение. Имаме ли право на тишина? Всички съседи в етажната собственост имат не само права, но и задължения, за да живеят спокойно под един покрив. Всеки собственик, ползвател или обитател в блока е длъжен да не извършва в своето жилище дейности или действия, които създават безпокойство за другите съседи, по-голямо от обичайното, както и да спазва правилника за вътрешния ред в етажната собственост. Кога е забранено да се вдига шум и кой определя правилата - тези норми са вписани в Наредба № 1 за опазване и поддържане на обществения ред в Община Видин. С нея ни запозна Константин Джунински, началник Отдел "Общински контролен инспекторат" към Община Видин. "Наредбата урежда поддържането на обществения ред, осигуряването на условия за спокойно обитаване, труд и отдих на гражданите, опазване на личното и обществено имущество. Тя определя и правомощията на кмета на Община Видин, кметовете и кметските наместници на селата от Община Видин. Прилага се на територията на Община Видин и е задължителна за всички физически и юридически лица, които живеят или временно пребивават на територията на Община Видин."

Толерантни ли сме, обаче един към друг и знаем ли какви са правата и задълженията ни, свързани със спазването на обществения ред - това попитахме и видинчани. "В никакъв случай не се съобразяваме с вдигането на шум... На мен не ми пречат - кой когато иска нека се весели... Пред нашия блок е нещо страшно, когато спрат автомобили и надуят музиката... Знам кои са часовите зони, в които не трябва да се вдига шум, но никой не ги спазва... Живея в Ирландия и там хората се съобразяват. Мисля, че и тук хората го правят, поне моите приятели са такива."

Как е уреден вътрешния ред в жилищните кооперации? Общото събрание на етажната собственост е длъжно да приеме правилник за вътрешния ред в етажната собственост. Решението се взима с мнозинство на повече от 50% от представените идеални части от общите части в етажната собственост. Борислав Тодоров е пенсионер, живеещ в малък блок във видинския квартал "Калето". Заради икономическите затруднения в региона всички живеещи във входа са напуснали Видин и в момента единствените обитатели са само той и съпругата му Зоринка. Борислав с тъга разказа за разбирателството, в което са живели със своите съседи преди години. "Тук имаше брава с код и без да знаеш кода не можеш да влезеш. Спомням си как се събирахме в съботните дни и прекопавахме градинката пред входа, почиствахме боклуците и се разбирахме прекрасно. Сега младите като излязат от околните заведения викат по цели нощи, пускат силно музика, но няма как - примиряваме се." - сподели Борислав Тодоров.

Викането, тропането, пеенето и свиренето, вдигането на шум, използването на озвучителни уредби, извършването на ремонти и производствени дейности в жилищни и административни сгради, във всички общодостъпни места или в близост до тях се забранява от 14.00 до 16.00 часа и от 22.00 до 08.00 часа. През останалото време нивото на шума трябва да отговаря на хигиенните норми за пределно допустими нива на шума.  Към кого да се обърнем за помощ при нарушаване на обществения ред? "За помощ трябва да се позвъни на телефон 112 и при констатирано нарушение на реда на виновните лица се налага административно наказание. На физическите лица се налага глоба в размер на 50 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция в размер на 100 лв. При повторно нарушение на физическите лица се налага глоба в размер на 100 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция в размер на 300 лв. При системни нарушения на физическите лица се налага глоба в размер на 500 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция в размер на 500 лв. и се отнема разрешението за извършване на определен вид дейност от 3 месеца до 1 година." - каза Константин Джунински. В обществените  заведения, като ресторанти, барове, механи, дискотеки и магазини, може да се ползва озвучителна техника и след 22.00 часа, ако имат определено от Общината работно време на полунощни и нощни заведения, като нивото на шума е в границите на хигиенните норми.

На финала можем да обобщим, че най- добре е да свикнем да се съобразяваме с хората, които живеят около нас. Колкото по- бързо го направим - толкова по- бързо и околните ще ни отвърнат със същото. Голяма слушателска активност имахме по темата днес, а хората споделяха своя конкретен проблем от населеното място, в което живеят. Техните мнения можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18