Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПМГ "Екзарх Антим I" със сребро на финалите на Ученически игри 2016, възраст 5-7 клас

Втори в България без спортна зала

Ели Богомилова: "Заслугата е първо на децата, но успехът не би се случил без съдействието на волейболния клуб, родителите и Училищното настоятелство. На всички тях- благодаря!"

16
Снимка: Колаж Ваня Минева


Волейболистките на видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" са втори в България на Ученическите игри, възраст 5-7 клас, без да разполагат със своя спортна зала.
 
"Успехът е резултат от доброто сътрудничество между училището и волейболен клуб "Бдин Вида", казват от ПМГ.

Момичетата на ПМГ извървяха пътя към среброто, като записаха 5 последователни победи на първенството в Бургас и отстъпиха единствено в големия финал пред отбора на 40 СОУ "Луи Пастьор" София, където играят шампионките от школата на ВК "Левски". Претенденти за медали бяха отборите на: ОУ "Добри Чинтулов" Варна, Прогимназия "Акад. Даки Йорданов" Омуртаг, СОУ "Бачо Киро" Павликени, СОУ "Летец Топракчиев" Божурище, СОУ "Никола Вапцаров" Приморско, СОУ "Петко Рачев Славейков" Кърджали, ОУ "Иван Вазов" Смолян, 40 СОУ "Луи Пастьор" София, ПМГ "Екзарх Антим І" Видин и СОУ "Константин Преславски" Бургас.

"Това второ място е най-доброто спортно постижение на игрите за ПМГ "Екзарх Антим І" в най-малката възраст, 5-7 клас", подчерта Ели Богомилова, учител по физическо възпитание и спорт в ПМГ и ръководител на волейболния отбор.

В Радио ВИДИН, Снимка: Ваня Минева"Децата, участвали в тези финали, се състезават и на клубно ниво. Всички те са утвърдени и добре познати във волейболните среди школи. В нашия отбор не всичките момичета са активно спортуващи. Докато в отбора на училище "Луи Пастьор" София, разбирай школата на ВК "Левски", всичките са активно спортуващи и се състезават целогодишно заедно. Кърджали всяка година с всичките си възрастови групи стигат до финали в клубните първенства. Там се работи много сериозно. Там развиват и плажен волейбол, което допринася за физическата активност на децата и през лятото. Сигурна съм, че всеки мач е бил труден. Самият факт, че си на финал, означава, че няма лесен двубой. Радвам се и се гордея с нашите деца, че успяха да се справят. Многото изиграни мачове всъщност ги правят истински спортисти. Тук е моментът да благодаря на учителите от Математическата, че насърчават децата да спортуват и си помагаме взаимно в това. Трябва да призная, че не е така във всички видински училища", коментира треньорът в клуб "Бдин Вида" Кристина Георгиева.

Моменти от финала в Бургас"Защо това е толкова важно? Защото тези деца са още малки да тръгват към големите клубове. Те имат нужда да са с родителите си, да са в своето училище. Те имат нужда от треньори, които познават и които ги познават. Те са все още на такава възраст, в която имат нужда от нашата любов и грижа. Преди да сме треньори, ние първо сме спортни педагози, възпитатели, психолози. Всеки от нас е и приятел с децата. Децата трябва да изживеят едно щастливо детство. Това искаме да постигнем в залата. Те да са щастливи. Да са приятелки. Като треньор винаги съм готова да говорим, ако те имат проблем за споделяне и да помагаме заедно за решаването му", разказва за живота в зала "Фестивална" Кристина Георгиева. Там, в залата, между момичетата, расте и нейното дете, което сега тича в проходилка край страничната линия. Въпреки натоварения график на единствената спортна зала на Видин, се налага в него място да се търси и за занимания, поне от време на време, и за училищните отбори.

"Ние ползваме и базата на Професионална гимназия "Васил Левски". Имаме очаквания скоро и за собствено съоръжение. Училището има спечелен проект за зала. Ще ни дойде добре, защото имаме ученици, които искат и редовно да спортуват. Имаме момчета, които с много голямо желание играят волейбол, а такъв работещ клуб в града за сега няма. Ние обаче не искаме да ограничаваме децата в техния избор. Много се надявам това лято строителството да започне и скоро да си имаме наша си зала", обяснява Ели Богомилова.

В Радио ВИДИН, Снимка: Ваня МиневаИдва лятото, идват ваканционните дни. Ще има ли волейбол в графика им, питам момичетата.

"Да. Задължително. Сериозно сме решили да ограничим времето за "излизане" и да тренираме повече", казва Мила, капитан на училищния отбор. Самата тя често играе и в свободно избрани състави на видинския плаж, където отборите са смесени.

"Това е много полезно. На пясък натоварването е по-голямо", обяснява ми Мила.

"Ще тренираме и ще се готвим за следващия сезон", добавя Рая.

Отборът, Снимка: Росен Ракаджиев"Решили сме. Целият отбор ще имаме двуразови тренировки. Тези, които догодина сме седми клас, ще отделим време да се готвим за матурите. Ще има и малко море- с родителите. Малко почивка при баба и дядо...", довършват останалите момичета.

Преди обаче да започне голямата ваканция, от училищното ръководство и от Настоятелството за децата ще има изненади. Какви? Ще научим скоро.

"Родителското настоятелство, в лицето на Лили Цанова, подкрепя солидно всички спортуващи деца в нашето училище. Пък и далеч не само за неща, свързани със спорта, с различни интереси на децата", обяснява Ели Богомилова.

Начинът, по който в интерес на децата си сътрудничат ПМГ "Екзарх Антим І" и ВК "Бдин Вида", дава добрия модел, по който трябва да се работи в малък град като Видин, където парите никога не стигат. А разбирателството дава на децата мотивация да развиват своите дарби и да вярват в успеха.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59