Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Хамънд: Ако Великобритания напусне ЕС, няма да има път назад

| обновено на 20.06.16 в 12:36
Филип Хамънд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Филип Хамънд очаква съвсем малка разлика на референдума между гласовете „за“ и „против“ членството на Обединеното кралство в Европейския съюз.

Преди срещата на министрите на външните работи в Люксембург Хамънд обясни, че напускането на Съюза би било необратимо:

Резултатът ще бъде с много малка разлика. Посланието ни към британския народ е, че ако Британия реши да напусне – няма да има връщане назад. Тя никога повече няма отново да се присъедини към ЕС на по-късен етап, защото ще й се поставят неприемливи условия – членство в еврозоната, членство в Шенген и други. 


Днешното заседание на европейските външни министри ще бъде силно повлияно от темата за предстоящия референдум във Великобритания, смята германският първи дипломат Франк-Валтер Щайнмайер:

Винаги съм казвал, че се надявам на силно британско мнозинство в полза на оставането на страната в ЕС. Ако това не се случи, ще загубим не само една страна-членка, но много повече – ще загубим традициите и историята на Обединеното кралство, които винаги са били важни за нас. ЕС ще загуби много ако Великобритания напусне.


Министърът на външните работи на Франция Жан-Марк Еро допълни:

Британският премиер пое риск и отговорност във вътрешната политика. На британците казвам, че всички европейци гледат към тях. Сега изборът, който ще направи британският народ, ще е важен за него, но и за Европа. Затова призовавам британците да имат предвид това голямо историческо предизвикателство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В Италия се надяват Великобритания да остане в ЕС

В Италия се надяват Великобритания да не излезе от Европейския съюз. Смята се обаче, че ако референдумът одобри Brexit, ЕС може да стане по-сплотен. Италия стиска палци Великобритания да остане в ЕС, защото иначе както Великобритания, така и Европа..

публикувано на 20.06.16 в 07:51

Британската автомобилна индустрия и изпълнителният директор на футболната Висша лига подкрепиха кампанията за оставане в ЕС

Британската автомобилна индустрия, още видни бизнесмени и изпълнителният директор на футболната Висша лига подк р епиха кампанията за оставане в ЕС.  Търговският отдел на британската автомобилна индустрия и изпълнителни директори на компании..

публикувано на 20.06.16 в 11:21