Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко чиста е водата от изворните чешми

Снимка: Светла Бондова

През турско робство, непосредствено край река Дунав до една чешма с чудно хубава вода, имало съвсем малко селце на турския владетел Исън бей. Край нея имало и едно голямо ясеново дърво. От тук наричали селото "При големия Ясен на Исън бей"- така легендата разкрива произхода на видинското село Ясен и неговото име. То първоначално е било разположено на стръмния дунавски бряг. Местните разказват, че свлачище принуждава жителите му да се изкачат на равното. Бившият кмет Райко Йонов твърди, че това е станало след кооперирането, защото било трудно да се придвижват по стръмното хора и возила.

Чешмата в рибарското селище до село Ясен е построена през 1927 година. Хората тогава са пили вода от нея, от бунара до пощата и от други два до черквата.

Снимка"С вода от там даже сме поливали и градините, каквото са садили едно време родителите. Имаше едно време чебъри, където се мечеше гроздето. Човекът седне в чебъра, слезне долу и почне с една лопата да чисти бунара", спомня си Антон Флоров от Ясен. Казва, че е разбрал, че водата от чешмата до рибарското селище не е годна за пиене още през зимата. Преди 3 седмици, заедно с кмета са ходили до там и са изчистили шахтите, хлорирали са и водата. Сега трябва да занесат проба, за да се види дали течността е годна за пиене.  

Студената вода на чешмата е привличала и хора от други  селища около Видин. Стопанката на караваната на плажа твърди, че до миналата година са идвали от Капитановци, Неговановци и други села:

Снимка"Намерихме бележка, на която пише, че водата е негодна. Вероятно органите, които отговарят за това, са взели мерки. Хората, може би се страхуват и не ползват чешмата така, както близките 2 години. Сега не се забелязват хора да идват."

В края на 2015 година водата от чешмата в село Ясен, както и на двата най- ползвани водоизточника в село Флорентин- "Чешмата край пътя" и "Горната чешма", е изследвана и е установено, че не е годна за пиене. Кметството в Ясен е поставило обява, придружена с копие от протокола на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) № 746/11.12.2015 година, на пенсионерския клуб "Ясените". Там пише, че водата е негодна за пиене, поради завишено количество нитрати. Обява от кметството е поставена и върху чешмата, но дали от атмосферните условия, дали от човешка ръка, тя лежи скъсана на земята, съобщи сътрудникът ни Светла Бондова.

Много преминаващи пътници спират до "Чешмата край пътя" в село Флорентин, не само да се освежат, но и да напълнят шишета и туби с вода. Новоселски зет, който не пожела да си каже името, разказа, че крадци са отмъкнали водомера му в Ново село и тъй като идва рядко, взема вода от тази чешма. Кметицата на село Флорентин Мая Захариева в телефонен разговор потвърди, че след почистването й, предписано от РЗИ, е взета нова проба и водата вече е годна за пиене.

Д-р Антон Петров, здравен инспектор от Регионалната здравна инспекция във Видин обясни, че са разговаряли с кмета на Флорентин, обяснили са как да се оправят недостатъците и след взетите контролни проби е установено, че водата вече е годна за пиене.

СнимкаОбществен местен водоизточник се стопанисва от съответните общини и трябва да представлява каптиран извор, да има резервоар и начин за наливане. Когато са изпълнени тези условия, общините ги подават в РЗИ-Видин и след това подлежат два пъти годишно на контрол. 162 от Видинска област са регистрирани в здравната инспекция.


"Има някои чешми, в едни местности, оставени на произвола на съдбата и ние трудно стигаме до тях, защото не е почистено. Понеже самите общини трябва да заявят да отпаднат от контрол, ние изпращаме безсмислени предписания. Част от чешмите се поддържат в много изрядно състояние. Не всички чешми, които са записани при нас, са изворни. Част от тях са сондажи, дълбоки сондажи по 80 -90 метра, които дават качествена вода. Проблемът с местните обществени водоизточници е, че водата не се обеззаразява и всеки момент може да варира. Особено опасни са засушаването и обилните валежи. Ако не е почистена зоната както трябва и са спукани тръбите, които довеждат до съответното водоземно съоръжение, тогава се просмуква друга вода, която съответно замърсява изворната. При засушаване част от чешмите намаляват дебита си и в един момент след това дават големи отклонения", каза д-р Антон Петров, директор на дирекция "Обществено здраве" в РЗИ- Видин.

СнимкаВсяка година трябва да се чисти около каптажа и поне веднъж на две години е задължително да се почистват и довеждащите тръби. Ако водата не е годна за пиене, тя може да има мирис и привкус. Най- сигурно е да налеете и да я оставите един ден да престои на слънце. Нитратите, обаче, трудно могат да се познаят по такъв начин. Замърсители на изворните чешми са и торовете, които се използват в селското стопанство. Газовете, които се отделят от автомобилите не могат да влияят на качеството на водата. Открити водохващания има в планините, но там няма автомобили и трафик.

Най- чистата вода в областта тече от чешмата на кантона между селата Търговище и Чупрене, защото там няма интензивно земеделие. Другата чешма с чиста вода е в центъра на село Синаговци- почиства се редовно и водата не пресъхва.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45