Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Туск призова за търпение в преговорите с Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че иска страната му да има близки отношения с европейските държави, след като излезе от Европейския съюз.

Искам този процес за бъде възможно най-конструктивен и се надявам, че изходът от него също ще бъде възможно най-конструктивен, защото докато напускаме Европейския съюз, не трябва да обръщаме гръб на Европа. Тези страни са наши съседи, приятели, съюзници, партньори. Силно се надявам, че ще търсим възможно най-близките отношения в търговията, сътрудничеството и сигурността, защото това е добре и за нас, и за тях, каза Дейвид Камерън при пристигането си в Брюксел за среща с останалите европейски лидери.

От своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за търпение по повод призивите за бърза процедура по напускане. Единствено от Великобритания зависи кога ще активира член 50 от договора, уточни Туск. 

Европа е готова дори днес да започне процедурата по развода. Без особен ентусиазъм, както може би си представяте. Не за този сценарий сме си мечтали. Имаме план за действие. Но без нотификация от Обединеното кралство няма да започнем никакви преговори за раздялата или за бъдещите ни отношения. Това е единствения законов път, което означава, че трябва да сме търпеливи, ако се налага, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Барак Обама: Няма нужда от истерия след вота за Брекзит

Американският президент Барак Обама предупреди, че няма нужда от финансова и международна истерия след гласуването в полза на Брекзит миналата седмица. Най-добрият начин да мислим за това е следният - беше натисната пауза за проекта за цялостна..

публикувано на 28.06.16 в 16:36

Брекзитът предизвика най-голямата 2-дневна загуба за акциите

Сривът на световните фондови борси след резултата от референдума на Великобритания за излизане от Европейския съюз е най-големият в историята, смята анализаторът от S&P Dow Jones Indices Хауърд Силвърблат. Фондовите пазари са изтрили 3,01..

публикувано на 28.06.16 в 14:31

Проф. Дончо Градев: Брекзит дава началото на нови обсъждания за сигурността на ЕС

Големи групи от хора се вълнуват от Брекзит от гледна точка на промяната, от това, което ще се случи с тях. Това е в контекста на масовото поведение, каза в предаването"12+3" проф. Дончо Градев , преподавател по социална психология в Софийския..

публикувано на 28.06.16 в 14:16

"Върджин груп" е загубила около една трета от стойността си след Брекзит

Британският конгломерат "Върджин груп" е загубил около една трета от стойността си след вота в полза на Брекзит, съобщи основателят и председател на компанията Ричард Брансън , цитиран от Ройтерс. Той допълни, че заради решението на Великобритания да..

публикувано на 28.06.16 в 13:58

Лидерите на ЕС с разногласия за старта на преговорите за излизане на Великобритания от общността

Лидерите на Европейския съюз започнаха кризисна среща без яснота за бъдещето на Великобритания като страна-членка. Лондон все още отказва да поиска формално напускане, а 27-те останали държави имат разногласия относно датата на започване на..

обновено на 28.06.16 в 20:46