Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споделените пътувания - удоволствие или незаконен транспорт

Бихте ли се доверили на непознат човек, за да се придвижите с автомобила му до определено място? Крие ли рискове този вид транспорт и на кого всъщност пречи? Казусът касае т. нар. споделени пътувания, при които шофьори, пътуващи от един до друг град, събират пътници чрез интернет сайтове или други обяви, за да си поделят разходите. Така ни излиза по- евтино. Споделеното пътуване е удобно и защото шофьорът взима пътниците от определени адреси. Разговаряхме с Ивайло Дичев, който редовно пътува споделено по маршрута Видин - София и обратно. Той ни разказа, че отдавна използва този вид транспорт.

"Този транспорт съществува от около шест години. Намираме се във Фейсбук, като пишем за къде пътуваме и какви са изискванията ни. Тръпката е голяма и аз лично предпочитам. Има хора, които не биха се доверили, защото наистина съществува риск. Има и хора, които наистина не могат да шофират"
- сподели Ивайло Дичев.

Теодор Върбанов пътува от доста време споделено и дори тези дни е решил да замине към морето точно по този начин.

"Аз пътувам често до морето и в доста от случаите има и по- възрастни хора от мен, които искат да пътуват по този начин. Като цяло не разбирам управляващите с техните решения. Мисля, че напротив- трябва да го поощрят, предвид и замърсяване на околна среда, и ресурси. Хората имат право да протестират."


Управляващите подготвят забрана на споделените пътувания и глоби от 1 500 лв. Проблемът се породи от решение на Министерския съвет от 16 юни, с което са одобрени промени в Закона за автомобилните превози. Те вече са внесени в деловодството на Народното събрание, което трябва да приеме измененията.

"Ако единственият начин на властта да се бори със сивия сектор, е да се отнемат подобни части от свободата на пътуващите, ние не го приемаме"
- това мнение изрази в интервю за БНР Стоян Панчев, председател на Либертарианското общество и протестиращ.

Според Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия, споделеното пътуване не трябва да бъде преследвано и нарече "нормална" практика уговорката през социалните мрежи за колективни пътувания. Според Ананиев държавата по-скоро цели да преследва незаконния бизнес, който без лиценз се опитва да преследва печалба от превоз на пътници.

Младите хора във Видин не се доверяват на подобни пътувания.

"Не бих пътувал с непознати хора. Предпочитам да пътувам с автобус или влак. Нямам приятели, които пътуват така - по добре по- скъпо, но по- сигурно"
- казаха в анкетата по темата днес видинчани. Споделените междуградски пътувания касаят десетки хиляди. Затова и инициаторите на новите демонстрации очакват при евентуални протести да се включат няколко хиляди души. Това зависи от датите, на които ще се разглежда законопроектът в парламента.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00