Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва срещата на върха на НАТО във Варшава

Форумът е определян като най-важният за Алианса след Студената война

| обновено на 08.07.16 в 10:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В полската столица Варшава започва ключовата среща на върха на НАТО, на която ще бъде обявено усилване на източния фланг на Алианса. В нея ще участват над 60 делегации – представители на 28-те държави членки, на 26-те страни партньори, както и на Европейския съюз, ООН, Световната банка. Очаква се на форума НАТО да обяви, че европейският противоракетен щит вече е в оперативна готовност. Четири многонационални батальона до 1000 души в Полша и Балтийските републики ще бъдат одобрени на срещата.


На пресконференция, заедно с полския президент Анджей Дуда, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи:
Решението за увеличаване на силите на НАТО за бързо реагиране с четири многонационални батальона- един в Полша и по един в трите държави от Прибалтика, дава ясно да се разбере, че НАТО е готова да защитава и отбранява всяка част от територията си. Смятам, че е важно да се знае, че батальоните, които ще разположим в източната част от Алианса, са с участието на различни страни, което е ясен знак, че всяко нападение срещу някой от съюзниците ще бъде посрещнато с отговор от целия Съюз. 
В предишни изявления Столтенберг изтъкваше, че системата не е насочена срещу Русия и има чисто отбранителен характер. 

За Черноморието се очаква да бъде одобрена бригада в Румъния. За нея България каза, че е готова да прати до 400 войници. Те ще бъдат позиционирани в България и ще участват в съвместни учения и тренировки на НАТО на ротационен принцип, уточни военният министър Николай НенчевБългария вече подчерта, че участието в Черно море с кораби няма да бъде по-различно от досега провежданите учения в рамките на НАТО. 

Очаква се след заседанието във Варшава да бъде насрочена нова среща на Съвета НАТО – Русия. Разговорите минават през темата за въздушната безопасност над Балтийско море. Руският президент Владимир Путин каза също, че ако Финландия стане членка на НАТО, Русия може да придвижи войските си по-близо до финландската граница. На свой ред Йенс Столтенберг подчерта, че Финландия и Швеция са много важни партньори за НАТО. 

Програмата на форума предвижда също председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия да подпишат документ за по-тясно сътрудничество с НАТО. Ще бъде разгледано и присъствието на Алианса в Афганистан.

Домакинството на срещата се разглежда като момент на съзряване за Полша и потвърждение за нейното значение за Алианса, към който тя се присъедини през 1999 г., едва 10 години, след като приключи с комунистическото управление и членството си в Организацията на Варшавския договор. Полша е една от страните, които отдавна призовават за засилване на присъствието на НАТО в Източна Европа, страхувайки се от повторение на руското нахлуване и анексирането на Крим през 2014 г., и войната с Грузия през 2008 г. 

Форумът във Варшава е определян от някои като най-важната среща на НАТО от края на Студената война – до голяма степен защото на него официално ще бъде обявен подход на по-голяма бдителност към Русия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Дейвид Камерън

Британски батальон от 500 души ще бъде разположен в Естония

Няколкостотин британски войници ще бъдат изпратени в Полша и Естония в рамките на отговора на подсилването на фланга на НАТО в Източна Европа, съобщи Би Би Си. Очаква се на срещата на високо равнище на Алианса във Варшава британският премиер Дейвид..

публикувано на 08.07.16 в 08:08
Мария Захарова

М. Захарова: Москва няма да остави без отговор надпреварата за въоръжение край границите ѝ

Русия ще следи внимателно започващата във Варшава днес среща на високо равнище на страните-членки на Алианса. Според Мария Захарова , официалният представител на руското външно министерство, страната ѝ с нищо не заплашва наложения ред в Европа...

публикувано на 08.07.16 в 08:39
Анджей Дуда

Анджей Дуда: На срещата на НАТО във Варшава страните от органзацията ще демонстрират единство

Страните от НАТО ще демонстрират единство и готовност да се защитават взаимно на започващата утре двудневна среща на върха във Варшава, заяви полският президент Анджей Дуда след разговори с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг. Дуда..

публикувано на 07.07.16 в 21:16

Учението "Бриз 2016" в Черно море е със Силите за отговор на НАТО

Националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2016" започва днес в Черно море.  В мащабното учение се включват над 25 бойни и спомагателни кораби и катери, два самолета и два хеликоптера. Ще участват над 1700 души от военноморските сили на..

обновено на 08.07.16 в 12:30