Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В руския черноморски флот ще има 6 нови фрегати до 2020 г.

Снимка: Николай Кръстев - специален пратеник на БНР в Севастопол

З нови фрегати ще постъпят до края на годината в руския черноморски флот, а до 2020 г. ще постъпят още 3, с което броят им ще стане общо 6. На фона срещата на върха на НАТО във Варшава екип от чуждестранни медии, работещи в Москва, между които и БНР, посетиха базата в Симферопол.

Новите попълнение в руския черноморски флот се очаква да пристигнат в Севастопол до края на годината. В своя си клас те не отстъпват от западните си аналози, заяви командващият на фрегатата "Адмирал Григорович", капитан първи ранг Алексей Величко. Групата кореспонденти на чуждестранни електронни медии в Русия, между които бе и БНР, имаха възможност днес да посетят най-новата фрегата в руския черноморски флот. Фрегатата е снабдена с ракетна установка, от която в руския Черноморски флот все още не са се отказали, въпреки развитието на отбранителните технологии. Освен това на борда на военния кораб има и две торпедни отделения, които според командващия са ефективни и могат да бъдат използвани против подводници, както и срещу други военни кораби.

Висшият военен разказа пред БНР как в неговата кариера е имало множество учения, по време на които е имал колегиални военни отношения със своите западни колеги. За разлика обаче от него бившият адмирал Сергей Меняйло, който след края на военната си кариера в Черноморския флот сега е губернатор на Севастопол, заяви, че Русия не разгръща нови военни учения в Черно море, а просто защитава своите национални интереси.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Франсоа Оланд

Франсоа Оланд: Русия трябва да бъде смятана за партньор

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Русия не трябва да бъде смятана за заплаха, а за партньор. При пристигането си на срещата на върха на НАТО във Варшава Оланд подчерта, че не е работа на Алианса да казва какви трябва да бъдат отношенията между..

публикувано на 08.07.16 в 17:50

Андрей Райчев: България няма страхове от Русия, но губи от обективната реалност

Целият проблем е в това, че населението в няколко източноевропейски страни живее в чувство за заплашеност. Балтийските държави, Полша и Румъния са основните субекти.  Действащите правителства на Чехия, Словакия, Унгария и България пък не изразяват..

публикувано на 08.07.16 в 16:22

Кипър прие резолюция в подкрепа на премахването на санкциите на ЕС срещу Русия

Кипър стана първата страна-член на Европейския съюз, която официално се обяви за премахване на санкциите на Съюза срещу Русия, след като в четвъртък парламентът прие специална резолюция. Резолюцията беше внесена от основната опозиционна партия –..

публикувано на 08.07.16 в 11:15
Ангела Меркел

Меркел обвини Русия за кризата в отношенията между НАТО и Москва и нарушеното доверие

Германският канцлер Ангела Меркел обвини Русия за нарушеното доверие и кризата в отношенията между НАТО и Москва.  Меркел държа реч пред Бундестага ден преди лидерската среща на Алианса във Варшава, по време на която ще бъдат обсъждани отношенията с..

публикувано на 07.07.16 в 15:21