Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Америка скърби след трагедията в Далас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Америка скърби заради няколко нелепи трагедии, които доведоха до покачване на напрежението в обществото. Властите се опитват да разберат какво е породило снайперистката атака, която отне живота на петима полицаи. От друга страна, нацията е все още в шок от кървавите клипове със случаи на убити от полицаи чернокожи – Филандо Кастил и Алтън Стърлинг. Междувременно семейството на загиналия мъж в Луизиана Алтън Стърлинг заклеймиха всякакви актови на насилие срещу униформени.

Мирни демонстрации в Далас срещу полицейското насилие спрямо чернокожи завършиха по немислим начин – полицаи в ролята на уязвими мишени на снайперисти. Засега се знае, че четирима заподозрени са участвали в координирана атака с идеята да убият по възможност най-много униформени. Единият от тях е бил обезвреден от робот с експлозив по време на няколко часови преговори със спецчастите. По време на преговорите заподозреният е заявил, че не е част от групировка и че е искал да убива бели и по-конкретно бели полицаи. Останалите трима са задържани, но няма подробности освен това, че те отказват да сътрудничат.

Все още не сме наясно със сигурност за мотивите за атаката. Неутрализираният заподозрян е заявил, че е стрелял заради полицейската бруталност спрямо чернокожи, но органите на реда търсят доказателства за това, защото става дума за Далас – място, където отношенията между полицията и общностите там е предимно положителна - по-скоро за пример на останалата част от страната отколкото. Дори ако гледате част от снощния протест, можете да видите моменти, в които полицаите се снимат усмихнати с протестиращите, без да носят онези пълни бойни снаряжения, които предишни години асоциирахме с подобни демонстрации.

Кметът на Далас Майк Роулингс призова хората да се обединят в молитва в 12 часа местно време като нарече нападението най-лошия ни кошмар.

Президентът Барак Обама, който е бил информиран през цялото време за случващото, се изказа по време на срещата на върха на НАТО във Варшава като нарече атаката злокобна, коравосърдечна и жалка.

Нападението оказа влияние и на кандидат президентската надпревара. Както Хилари Клинтън, така и Доналд Тръмп отмениха предварително планирани за деня свои участия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Искам да убивам бели полицаи, заявил единият от заподозрените за атаката в Далас

Петима полицаи загинаха, а седем бяха ранени, след като нападатели откриха огън на мирен протест в Далас срещу убийствата на чернокожи от органите на реда. При инцидента пострадаха и двама цивилни. Задържани за стрелбата са трима души, а четвърти..

публикувано на 08.07.16 в 18:06

Заподозрян за стрелбата в Далас се е застрелял

Заподозрян за стрелбата в Далас, който се укриваше в гараж в града и беше обкръжен от полицията, се е застрелял, предадоха Ройтерс и ДПА, като се позоваха на местни медии. Засега официален източник не е потвърдил тази информация. По-рано беше..

публикувано на 08.07.16 в 12:30