Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Косачов определи форума на НАТО като среща на лъжата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нас ни плашат не войниците, а политиците, които много добре знаят, че заплаха от Русия не идва за НАТО, както организацията лъже милиони хора. Така коментира на този етап водещият представител от горната камара на руския парламент Константин Косачов, който е ръководител на комисията по външна политика в нея. Според него единственото решение на срещата на НАТО във Варшава, е, че ще бъдат разположени четири батальона в Полша и Прибалтика и това едва ли ще промени радикално нещо в отношенията между Москва и НАТО.

Косачов смята, че решенията на Алианса, приети по време на срещата в полската столица, циментират втора по своя характер Берлинска стена в Европа и логиката на това решение идва от времето на противопоставянето и Студената война, изхождайки от логиката ние сме в безопасност, доколкото сме силни. Във Варшава НАТО е имало избор или да продължи да води политика на нагнетяване на напрежението, или да промени тази политика.

Според руския политик е явно, че Германия, Франция и Италия почти не биват чувани, за разлика от новите членове, ободрени от погледа на на генералния секретар. Той дори заяви, че срещата във Варшава ще се превърне в срещата на заминаващите си, казвайки, че в гърбът им дишат новите лидери от Доналд Тръмп до Борис Джонсън, хора които не се чувстват свързани с предишните правила на играта.

Междувременно стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин е подписал указа за щатния състав на руската армия, според който тя ще наброява 1 885 371 човека, като от тях военният състав ще е 1 милион.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

НАТО-среща в Полша

Лидерите на НАТО се обединиха във Варшава около обща политика за възпиране, но и диалог с Русия

Лидерите на 28-те страни членки на НАТО се обединиха на завършилата днес среща на върха във Варшава около обща политика за възпиране, но и диалог с Русия. По думите на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг западните съюзници несъмнено са..

публикувано на 09.07.16 в 18:03

Плевнелиев: До октомври ще има конкретика по изнесеното "предно присъствие" на НАТО в Черно море

Президентът Росен Плевнелиев определи като успешна срещата на върха на НАТО във Варшава. НАТО реши още да бъде формирана бригада в Румъния, като България ще се включи нея с до 400 военни. Президентът Росен Плевнелиев очаква до октомври да има..

публикувано на 09.07.16 в 15:26

НАТО ще отделя близо милиард долара годишно за афганистанските сили

НАТО ще обучава военни в Афганистан и след края на тази година. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Алиансът ще отделя почти по 1 милиард долара годишно за афганистанските сили. Имаме поет ангажимент за предоставяне на 1 милиард..

публикувано на 09.07.16 в 14:44