Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей показа твърда ръка при назначенията на министри

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият британски министър-председател Тереза Мей демонстрира твърда ръка през първия си пълен работен ден, подготвяйки правителство, което да се заеме с договаряне на условията за излизане на Великобритания от ЕС.

Тереза Мей промени напълно администрацията на нейния предшественик Дейвид Камерън, като не се поколеба да се лиши от услугите на видни имена и да даде път на нови лица в политическия елит, сред които доста жени.

След вчерашните назначения на министри на ключовите постове, днес тя уволни някои от старите, сред които и видни фигури като Майкъл Гоув – един от лидерите на Брекзит.  Мястото на Гоув като министър на правосъдието ще заеме Лиз Тръс. Министърът на образованието Ники Морган също бе освободена, на нейно място идва досегашният министър на международното развите Джъстийн Грийнинг, която е изключително популярна в момента. Министърът на здравеопазването Джеръми Хънт запаси поста си, но министърът на културата Джон Уитингдейл бе принуден да напусне. Основната съперничка на Тереза Мей в надпреварата за лидерсикя пост – Андреа Ледсъм – е новият министър на околната среда.

Междувременно "Банк ъф Ингланд" оповести, че ще запази непроменен лихвения процент след разпространените по-рано слухове, че ще последва съкращаване, което разбуни духовете на инвеститорите. Министърът на финансите Филип Хамънд заяви, че направи всичко, което е по силите му дза да възстанови доверието в британската икономика, без да се налага приемането на извънреден бюджет за Брекзит.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Британският премиер Тереза Мей зашемети Уестминстър с новите назначения

Новият премиер на Великобритания Тереза Мей ще огласи още членове на кабинета си. Днес се очаква да станат ясни имената на министрите на здравеопазването, образованието, труда и пенсиите. Водачът на кампанията за излизане от Евросъюза..

обновено на 14.07.16 в 08:28

Британският премиер Тереза Мей назначи нови министри

Британският премиер Тереза Мей назначи нови министри на правосъдието и образованието. Лиз Тръс , която досега беше министър на околната среда, ще поеме правосъдното министерство. Досегашният министър по международното развитие Джъстийн Грийнинг ще..

обновено на 14.07.16 в 17:08

Тереза Мей обяви ключовите назначения в новото британско правителство

Новоназначеният британски премиер Тереза Мей обяви снощи ключовите назначения в нейното правителство, предадоха агенциите. Повечето от тях са на водещи поддръжници на успешната кампания за излизане на Великобритания от Европейския съюз, която бе..

публикувано на 14.07.16 в 09:27