Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се храним през лятото?

Снимка: Красимир Каменов

С разнообразието на пресни плодове и зеленчуци, които може да консумираме в най- различни комбинации, летните месеци са идеални за диети. Дори и да не ни се налага да сваляме килограми, може да се храним здравословно без особени усилия.

"Треньорът ни забранява да пием безалкохолно. Само вода, по много. Повече на плодовете трябва да наблягаме. Тренираме волейбол... Само домати, сиренце, чушки. По - леки храни. Готвено само пържени яйца, месо не, повечко водичка. И сладолед може някой път... Обичам, аз специално, много домати, краставички, чушки също- на салатка, изпеченки, със сиренце. Е, добре е в седмицата един път и малко месце. Само че, това къде ядеме, всичко е боклук. Това не е българско, а от Гърция, Македония, Турция, от къде ли не и всичко е отрова... Плодове и зеленчуци, по- лека храна, постна супица. Дини ядем, изстудени... Сладоледът е много вреден, газираните напитки също... В тези жеги тараторът върви повече. И малко сиренце, един домат. Аз не съм ял готвено може би две седмици... Предпочитаме да не е тежка храна- например чушки с доматен сос и сиренце много върви. Много неща си произвеждаме и сами, екологично чисто, даваме и на внуците. Лятото са ни постоянни гости, 5 внуци имаме. Без чай с мед сутрин не сядаме, без айрянче, наблягаме на лека храна", споделиха как се хранят през лятото видинчани.

СнимкаСветовната здравна организация препоръчва дневно 400 грама пресни плодове и зеленчуци. Тук влиза всичко, което човек обича. Няма никакъв проблем да се хапва и повече, каза д-р Марияна Чавдарова, началник на Отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция във Видин:

"Най- добре е да са в суров вид, колкото е възможно най- малко да бъдат обработвани. Говорим за плодовете най- вече. Желателно е да са много добре измити, да не се белят и да не се нарязват на парченца. Колкото по- малко ги обработваме, толкова по- добре и по- здравословно. Ако се приготвя храна с пресни плодове и зеленчуци, желателно е обработката, т.е. почистването на морковите, беленето на картофите, да става непосредствено преди приготвянето на храната. Пресните плодове и зеленчуци дават на организма витамини, минерали и влакнини- т.нар. фибри. В суров вид ги има най- много и те спомагат за перисталтиката на червата, предпазват от рак на храносмилателната система като цяло."

Много хора са започнали диети, за да бъдат във форма през лятото. В което няма нищо лошо, стига да не са драстични предприетите мерки. Строгата диета и лишаването от хранителни продукти, за кратък период от време, не се препоръчват. Това е една от най- честите грешки при диетите. Защото след това веднага се възстановяват килограмите, а в някои случаи и двойно, казват специалистите.

Снимка"Най- добре е да се храни човек по- често на малки порции. Да се ограничава в някои продукти, но не да се подлага на драстични диети. Тъй като организмът има нужда от енергия, а тя се набавя само чрез храната. Отказът от хляб, хлебни и захарни изделия, не бих казала, че е вреден. Може да бъде ограничена консумацията на хляб, на обяд една филийка хляб е напълно достатъчно. Може да се редуват различни видове хляб. Не е желателно да се отказваме от него, защото съдържа вещества, полезни за здравето като фибрите", обясни д-р Марияна Чавдарова.

Преди къпане в басейна и в морето не се препоръчва да се прекалява с храненето. Добре е човек да се храни докато усети ситост, без да преяжда. Задължително от храненето до влизането във водата трябва да мине поне един час.

"Няма нищо лошо в това да се консумира сладолед, особено в летния сезон. Все пак това е продукт, който съдържа донякъде шоколад, голямо количество захар. Все по- разнообразни продукти има на пазара- някои с ароматизатори, овкусители, което не е много полезно, така че по един сладолед на ден съвсем спокойно може да си хапваме. За хората, които са на диета, не е желателно да го консумират", допълни здравният инспектор.

СнимкаЛятното изкушение- сладоледът е любим десерт на малки и големи. Нели Димитрова е управител на видинска фирма, който продава и сладолед. Казва, че видинчани наблягат на сладоледа. Как да познаем хубавия леден десерт, за да сме сигурни, че не ядем нещо вредно за здравето?

"Един сладолед, който в случая килограмът е 14 лева, значи трябва да е хубав и качествен сладолед. Като погледнете витрината, сладоледът си личи, когато е добре съхраняван. И децата, и родителите купуват, всеки според възможностите си, колкото може да отдели", каза Нели Димитрова. Тя продава и варена царевица, но когато е по- хладно времето. Казва че е по- добре детето да изяде една царевица вместо една шоколадова вафла. Тя е по- калорична и по- ще го засити.

СнимкаДините и пъпешите са другото лятно изкушение. Обичайна гледка е купувачи да почукват дините по кората, да ги претеглят на ръка. А от кой вид точно да си вземем- дали кръглите са по- вкусни или продълговатите? И това се питаме като купувачи, изправени пред купчината от дини. С пъпешите е по- лесно. Щом са жълти отвън, значи са узрели. Дали обаче са вкусни?

"В жегата много ги купуват. Дини и пъпеши, български, ако има най- вече. Хубава диня се познава по много неща- по кората, по тупането- трябва да кънти като камбанка. Когато е гладка, кората е тънкокора, когато е по- грапава е по- дебелокора. Пъпешът трябва да му е по- грапава кората, за да е сладък, за да е сочен и да не е сух. Най- добре да се ядат не много студени, защото на много студеното не може да му усетиш вкуса. Примерно, за половин час да го оставиш в хладилника", казва видински търговец на плодове.

Търсят се и другите плодове през лятото- праскови, нектарини, сливи. Българските плодове рядко се намират. Повечето се карат от Пловдивско. Дините засега са внос от Гърция, защото нашите са много скъпи на борсата.

Сътрудникът ни в Белоградчик Иванка Петрова се срещна с проф. Божидар Попов. Завършил е средното си образование в града. Дипломира се като лекар в София и започва работа в ХЕИ- Видин, а след това- като научен сътрудник към Института по хранене към БАН. Специализирал е в Санкт-Петербург и Москва, където овладява съвременни методи за изследване на храносмилането и усвояемостта на храната в тънкото черво. Проф. д-р Божидар Попов е учен и преподавател с дългогодишен професионален опит като специалист по хранене и диететика. За да имаме добър външен вид, е добре да консумираме ниско енергийни храни, които съдържат малко калории, съветва проф. Божидар Попов:

Снимка"Самият факт, че през лятото горещината до известна степен потиска апетита, също е благоприятен фактор, че човек няма така желание да консумира в големи горещини тлъсти храни, пържени храни, които са много калорични и натоварват организма с излишни калории. Така че лятото е един много подходящ сезон човек да премине към ниско енергийна храна. И с повишената двигателна активност, ако си на почивка на море и особено на планина, до голяма степен помага на човек да свали излишните килограми. През лятото човек трябва да акцентира върху млечно, плодово, зеленчуковите храни. Т.е обилие от зеленчуци и плодове, които са сезонни, които са ниско енергийни, те помагат на организма до голяма степен да направи pH баланса, да го алкализира. Защото животинските храни подкиселяват, а той е много важен алкално- киселинният баланс в организма."

СнимкаДиетологът съветва да се избягват пържените и панираните храни, тлъстите меса. Всеки има нужда от захар и въглехидрати, но е по- добре да приеме плод, защото метаболизмът на захарите при плодовете е съвсем различен от добавената захар, която приемаме под формата на захарни изделия. На ден се препоръчва не повече от 50-60 грама.

"Ако приемаме повече такава добавена захар, има вече рискове за организма- той не може да се справи с тази захар. Докато плодове може да консумираме колкото искаме. Захарта на плодове, особено фруктозата, тя изгаря почти напълно", казва проф. Божидар Попов.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03