Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селото, до което автобус на стига

В Плешивец кметът няма почивка

Кметът няма почивен ден, казва Тодор Тодоров, кмет на село Плешивец. Селото е в община Ружинци, на територията на видинска област. През селото минава река Лом и мястото, където се намира е много живописно. На височина край него има останки от късноантична крепост, а според местните хора името идва не от "плешив", а от "плаша". Сега в него са останали по-малко от 200 души, но за всички тях Тодор Тодоров е оставил номерата на телефоните си пред врата на кметството:

"За почивка не би трябвало да се говори, защото така моето мнение е, че кметът е с ненормирано работно време. Когато го  потърсят, когато има нужда, да се отзовава. Хората търсят кмета по различни въпроси. Някои са уместни, други са просто споделяния, има и такива, които не са свързани с кметската институция. Търсят ме, когато има авария на улицата, когато боклукът не е изхвърлен навреме. Моите два телефона- служебният и личният са изписани на врата на кметството."

За хората в селото основен проблем е транспортът. В Плешивец автобус не спира от години. Ако не си платят за такси или не намерят друг превоз, хората не могат да отидат дори на лекар. Шофьорите първоначално се оправдавали с пътя. Той вече е ремонтиран, но движение няма.

"Нямаме превоз за никъде. Рейс не минава въобще, по никое време"- обясняват  в Плешивец.

В селото се надяват общинската управа скоро да реши този проблем защото сега, за да се качат на обществен транспорт трябва да вървят три километра пеша до разклона за селото, където минава автобусът от Белоградчик за София.

През пролетта на 2014-та година заплаха в селото беше реката, която преля и отнесе мостове и автомобили. Сега хората все още са в очакване да бъдат предприети мерки, за да не се повтаря ситуацията от тогава. Комисия е извършила оглед на място, каза кметът Тодор Тодоров:

"Със съдействието на кмета на общината г-н Александров дойде комисия с участието на Министерството на земеделието и храните, областната управа, зам. Областния управител г-жа Елка Георгиева. Огледахме терена над селото, който не беше почистен след наводнението, а от там тръгна всичко. Там стана заязването на водата на две места.  Видял съм с очите си. Дойде около два метра  и половина воден стълб с дървета, камъни и помете всичко. Искам да изтъкна, че и природата тогава беше безмилостна към нас.  Много дъжд се изсипа. Толкова висока вода е имало 1952 година. След 61 години се повтори. По улиците се стичаше вода до коленете. От комисията обещаха да се направи определен проект, за да може да се почисти коритото на реката над селото до междата с другите населени места Средогрив и Гюргич. Тогава вече ще е по-спокойно."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00