Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ избират следващия си президент

| обновено на 08.11.16 в 21:05
Доналд Тръмп и Хилари Клинтън
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Американците гласуват днес на президентски избори. Те трябва да изберат между демократа Хилари Клинтън и републиканеца Доналд Тръмп, като последните проучвания сочат, че Клинтън има малка преднина пред опонента си. Повечето избирателни секции по източното крайбрежие отвориха в 6 сутринта местно време, макар че в три села в Ню Хемпшир започнаха да гласуват веднага след полунощ.

По-рано днес Хилари Клинтън, придружена от съпруга си Бил Клинтън, подаде гласа си в щата Ню Йорк. След като излезе от стаята за гласуване номинираният от демократите кандидат заяви, че е щастлива да види приятелите и семейството си там.  Клинтън е първата жена от основна политическа партия в американската история, която гласува за себе си на президентски избори.

Повече от 45 милиона американци вече са подали вота си предварително. Анализатори коментират, че има голям процент гласували латиноамериканци, които се предполага, че са на страната на Клинтън.

Изборите протичат на фона на намеци от републиканския кандидат Доналд Тръмп, че системата е нагласена така, че демократите да спечелят. Подобни коментари направи днес и Мишел Бакман, която през 2012 г. се бореше за кандидатурата на републиканците за президент. При гласуването си Бакман изрази притесненията си, че победата може да бъде отнета от Тръмп, защото, по думите й, демократите могат да извършат измама.

Първите резултати от екзит половете се очакват след полунощ българско време.  

Повече информация за вота в САЩ  - в звуковия файл с интервюто с кореспондента на Националното радио в САЩ Младен Петков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Драконовски мерки за сигурност на президентските избори в САЩ

При изключителни мерки за сигурност ще протече днешният изборен ден в Ню Йорк, където и двамата кандидати за президент на САЩ планират да пристигнат по-късно днес, за да научат резултатите от вота. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио и представители на..

публикувано на 08.11.16 в 10:51

Клинтън води в навечерието на изборите в САЩ, сочи проучване

ФБР не е променило препоръката си да не бъде привличана под съдебна отговорност Хилари Клинтън, във връзка с новооткрити служебни имейли от частния й сървър от времето, когато е била държавен секретар. Това се посочва в писмо на директора на ФБР Джеймс Коми..

публикувано на 07.11.16 в 07:12

Джеръми Шапиро: И двамата кандидати за президент на САЩ са предизвикателство за Европа

Европа не е готова за следващия президент на САЩ, независимо кой ще бъде той. Европейските лидери подценяват опасността, която Доналд Тръмп представлява за ЕС и очакват приемственост в политиката от Хилари Клинтън . Това сочат резултатите от проучване..

публикувано на 05.11.16 в 12:46