Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп е новият президент на САЩ

Републиканската партия печели и мнозинство в Конгреса

| обновено на 09.11.16 в 15:50
Снимка: БТА
Доналд Тръмп излезе с официално изявление като новоизбран президент на Съединените американски щати. Той беше обявен за победител от щаба на републиканците, след като надвиши необходимите 270 гласа в избирателната колегия.

Доналд Тръмп пристигна в Манхатън, където привърженици го посрещнаха с възгласи "USA!" и искаха да чуят как той ще се обяви за победител. В началото на своята реч Тръмп подчерта, че Хилари Клинтън му се е обадила, за да го поздрави за победата:

Току-що получих обаждане от държавния секретар Клинтън. Тя ни поздрави за нашата победа и аз поздравих нея и семейството ѝ за проведената изключително трудна кампания – тя се бори усилено.


Тръмп говори за обединение на нацията и заяви:

Сега е време Америка да превърже раните си от разединението. Трябва да се съберем. На всички републиканци, демократи и независими в цялата страна заявявам, че е време всички ние да се съберем като един обединен народ!

Нито една мечта не е прекалено възвишена, нито едно предизвикателство не е прекалено голямо. Всичко, което искаме за нашето бъдеще, е достижимо. Америка вече ще се задоволява само с най-доброто.

Кандидатът за вицепрезидент на Републиканската партия Майк Пенс заяви:
 
Това е историческа нощ. Американският народ каза своята дума и американският народ избра своя нов шампион. Америка избра своя нов президент. Трудно ми е да изразя каква чест е това за мен и моето семейство – да имам привилегията да ви служа като вицепрезидент на Съединените американски щати!


По време на предизборната си кампания 70-годишният предприемач и шоумен обеща бързо да отмени ключовия закон за здравното осигуряване на американците, дело на сегашния президент Барак Обама, да отмени ядреното споразумение с Иран и да прекрои важните търговски споразумения с други страни, особено с Мексико и Канада.

Републиканците запазиха контрола си и над двете камари в Конгреса, защото успоредно с президентските в Съединените щати гласуваха за свои представители в Конгреса, както и в няколко различни референдума

Малко по-рано от изборния щаб на кандидата на демократите Хилари Клинтън заявиха, че тя няма да говори в нощта на вторник срещу сряда. Ръководещият кампанията ѝ Джон Подеста призова привържениците на демократите да се приберат по домовете си и да си починат добре. Подеста заяви, че все още в някои щати се броят гласове и каза, че повече коментари от демократите се очакват утре.

В предварително записано видео по-рано днес президентът Барак Обама призова независимо от резултата на вота подалите гласа си да гледат един на друг не като на републиканци и демократи, а като на свои съграждани - американци. Обама каза, че каквото и да се случи, слънцето ще изгрее на сутринта.

Икономиката, тероризмът и здравеопазването предизвикват най-силни тревоги сред американските избиратели, показват резултати от анкета на Ройтерс/Ипсос в изборния ден, която обхваща около 35 000 души. Всеки четвърти американец определя икономиката като най-важния проблем, за 14 процента това е тероризмът, а за 13 на сто - здравеопазването. Имиграцията, любима тема на Тръмп, е посочена като най-важен проблем от 7 на сто от участниците.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Непалски журналист и студентска лидерка позират пред изображенията на двамата кандидати за президент на САЩ в Катманду

Любомир Топалов: Тръмп олицетворява възраждането на популизма в западните демокрации

Външнополитическият резонанс от една победа на Тръмп ще бъде много сериозен за бъдещия световен ред и като че ли Европа и Близкият изток ще бъдат първите жертви на тази промяна. Този коментар направи в предаването "Преди всички" Любомир Топалов ,..

публикувано на 09.11.16 в 08:00

Кенет Лефковиц: Хората искат промяна, но не си дават сметка дали тя е по-добра от статуквото

Доналд Тръмп е "манджурски кандидат", платен от Кремъл, за да бъде разбита стабилността на Запада. Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" Кенет Лефковиц , американски мениджър, бивш републиканец и бивш председател на Американската..

публикувано на 09.11.16 в 09:58

Давид Джамбазов: Тръмп не е добър стратег и много трудно ще изпълни обещаното

Като тъжен и странен ден, който ще остане в историята, определи днешния ден на избор на новия американски президент журналистът Давид Джамбазов . В предаването "Преди всички" той обрисува Доналд Тръмп като нестандартен, но приличащ на консервативно..

публикувано на 09.11.16 в 10:44

Димитър Кенаров: Всичко при Тръмп е един огромен театър

Изборът на Доналд Тръмп е съдбоносен не само за Америка, но и за света, за Европа, за сигурността в Европа. Тръмп не спечели тези избори на базата на своя сила, талант или морал, а по-скоро заради слепотата на Демократическата партия. Този коментар..

публикувано на 09.11.16 в 11:03

Думата посреща с аплодисменти новината за победата на Доналд Тръмп

Президентът Владимир Путин честити победата на Доналд Тръмп , изпращайки му поздравителна телеграма. В нея той изразява надеждата си, че ще се преодолее кризата в руско-американските отношения. Депутатите от Думата посрещнаха с аплодисменти новината..

публикувано на 09.11.16 в 11:36
Федерика Могерини

Първи реакции в Брюксел след победата на Доналд Тръмп

Външните министри на страните от Европейския съюз ще обсъдят на 14 ноември ситуацията след президентските избори в САЩ. Това съобщи пред телевизия Ес Ве Те ръководителката на шведската дипломация Маргот Валстрьом . Множество въпроси за външната политика..

обновено на 09.11.16 в 12:03

Политиците у нас не очакват коренна промяна във водената от САЩ политика

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов очаква Съединените щати да продължат да бъдат силен фактор в НАТО: Съединените щати са най-демократичната държава и аз съм убеден, че както и неговият щаб, така също и неговите експерти,..

публикувано на 09.11.16 в 12:34