Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп отново критикува демократите в Конгреса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп поднови атаките си срещу демократите в Конгреса. По-рано днес той ги обвини, че те забавят гласуването на кандидатурите за неговия кабинет. Тръмп посочи в Туитър, че опонентите му би трябвало да се срамуват от себе си. Изказването му е на фона на изчакване на гласуването за новия главен прокурор. За поста е номиниран Джеф Сешънс.

Доналд Тръмп уволни действащия главен прокурор, назначен от президента Барак Обама, след като тя отказа да защитава неговите имиграционни рестрикции в съда, като постави правната им стойност под въпрос. Сали Йейтс бе освободена от поста няколко дни преди оттеглянето й и очакваното встъпване в длъжност на Джеф Сешънс. Министерството на правосъдието обяви, че новият временен главен прокурор Дейна Бентей вече е отменил директивата на Йейтс, с която тя бе наредила да не се защитават спорните имиграционни рестрикции срещу седем държави с предимно мюсюлманско население.

Междувременно щата Вашингтон стана първият, който обяви планове да съди правителството за декрета. Технологични компании, базирани в региона, заявиха, че ще подкрепят делото.

Асошиейтед прес пояснява, че от встъпването в длъжност на Тръмп в страната има координирани действия от прокурори от щати на демократите, които обмислят действия срещу администрацията по въпросите на имиграцията, околната среда, здравеопазването и други важни теми.

Агенцията цитира главния прокурор на Ню Йорк, който казва, че това е президент, който не почита законите, това е нещо, което раздразнява много.

Екипът на президента Тръмп е убеден, че указът му ще остане в сила. Говорителят на Белия Дом Шон Спайсър каза, че мерките целят охрана на границатаи на няколко пъти заяви, че рестрикциите са изпълняване на едно от предизборните обещания на Тръмп.

По-късно днес Тръмп се очаква да обяви номинацията си за овакантеното място в Конституционния съд. Съдията ще бъде на мястото на починалия консерватор Антонин Скалия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев: Тръмп и Путин няма как да се борят заедно срещу ИД

"Ислямска държава" е пред своя край. Ако досега не беше станало това, то беше заради отказа на Барак Обама да направи необходимото. Америка пропадна в целта си да се бори с радикалния ислям и съм почти сигурен, че Доналд Тръмп няма да допусне тази..

публикувано на 31.01.17 в 18:29
Питър Наваро

Висш търговски съветник на Тръмп обвини Германия, че се възползва от "грубо подцененото" евро

Главният търговски съветник на американския президент Доналд Тръмп обвини Германия, че използва "грубо подценено" евро, за да спечели предимство пред САЩ и пред нейните търговски партньори на Европейския съюз, съобщава "Файненшъл Таймс", като коментира,..

публикувано на 31.01.17 в 16:57
Доналд Туск

Доналд Туск: Изявленията на администрацията на Доналд Тръмп са тревожни

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск смята, че последните изявления на администрацията на американския президент Доналд Тръмп са тревожни и поставят под съмнение бъдещето на трансатлантическите отношения. Това посочва Туск в писмо до..

публикувано на 31.01.17 в 15:27

Тръмп уволни изпълняващия длъжността главен прокурор на САЩ

Дейна Бънтей , който беше назначен временно на мястото на уволнения министър на правосъдието и главен прокурор Сали Йейтс заяви, че веднага ще нареди да се прилага указът на президента, ограничаващ имиграцията. Държавният глава Доналд Тръмп..

обновено на 31.01.17 в 11:00
Доналд Тръмп

Новият и. д. министър на правосъдието на САЩ заяви, че ще прилага указа на Тръмп за имиграцията

Новият и. д. министър на правосъдието на САЩ Дейна Бънтей (рпт Бънтей) заяви в понеделник, веднага щом бе назначен, че ще разпореди да се прилага указът на президента Доналд Тръмп, ограничаващ имиграцията, предаде Франс прес. Досега федерален..

публикувано на 31.01.17 в 10:55

Тереза Мей поставила кралицата в трудно положение с поканата към Тръмп за посещение

Премиерът на Великобритания Тереза Мей лично е настояла кралица Елизабет Втора да изпрати официална покана до американския президент Доналд Тръмп за държавно посещение в страната, веднага след встъпването му в длъжност, информира лондонският..

публикувано на 31.01.17 в 08:15