Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реалност ли е местното самоуправление?!


Къде се срещат и къде се разминават местната власт и държавата?! Гледната точка е на кметове от Северозапада.

Оказва се, че финансовата децентрализация у нас е сред най-сериозните проблеми пред местната власт. Държавата делегира все повече дейности на общините, но принципът по който се разпределят парите, не се променя, казват кметовете или поне тези, които без притеснения решиха да говорят по темата.

"Два са основните проблема, за да няма ефективно местно самоуправление, децентрализирано управление. Първо, то не може да бъде 100% децентрализирано. По отношение на финансовото състояние на голяма част от общините- държавата нехае години наред и не променя правилата на финансиране на общините, не ги актуализира и това е един голям проблем. Приоритети се дават на няколко от големите общини, всичко останало да се спасява само. Второ, приемат се закони, които не са съобразени с действителността в общините, т.е. натоварват се с десетки, стотици задължения общините, без да се осигурява финансиране. И понеже няма досега политическа воля да се решат тези проблеми, аз въобще не вярвам, че в близките години ще има положително движение в тази посока. Най-важното е да се актуализира механизъм за качествено определяне примерно на изравнителната субсидия. Тя е най-демократичната субсидия, която местната власт решава как да я изразходва най-правилно", заяви кметът на община Белоградчик Борис Николов.

Още една гледна точка, тя е на кмета на община Берковица Милчо Доцов. По думите му реално, през цялото време се провежда една политика на децентрализация на задължения към общините и в същото време политика на централизация на бюджет:

"За каква децентрализация и за какво местно самоуправление може да се говори при положение, че парите са централизирани и с благословията на някой или на дадено правителство може да ти отпуснат малко повече пари, ако ли не, стоим на замразено положение, а в същото време се децентрализират задължения. Например, стопанисването на общинските язовири, поддръжката трябва ние да я правим, трябва да сключим договори с оператори на язовирни стени и да похарчим през годината 10 хиляди лева, без да ни се казва откъде да ги намерим тези пари. През последните 20 години непрекъснато се дават задължения, а парите се централизират."

Българските общини настояват народните представители да поемат ангажимент за провеждане на реална финансова децентрализация. Преди малко повече от седмица общото събрание на българските общини отправи послание към политическите сили и кандидатите за 44-то Народно събрание. Местните управници искат децентрализацията да стане чрез въвеждане на общински подоходен данък без увеличение на общата данъчна тежест, разширяване обхвата на данъка върху недвижимите имоти чрез включване на земеделските земи. Те настояват също за финансиране на държавните и общинските пътища. Кметовете са категорични, че не могат да предоставят на гражданите и бизнеса необходимите услуги, при положение, че от събрани 100 лв. данъци, в бюджетите им остават 3-4 лева. Местната власт предлага на бъдещия парламент да се приеме стратегия за децентрализация на държавното управление и пакет от промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Те искат също и нов, модерен Закон за местните данъци и такси.

Според кмета на община Медковец Венцислав Евгениев, в повечето от случаите няма реално местно самоуправление:

"Има дирижирано поведение на местните общности от наглите политически централи, които съсипаха България. Местното самоуправление не може да развие своя потенциал поради различни зависимости. Абсолютно самостоятелно общините не биха могли да съществуват, но трябва да има една хармония, трябва да има една мяра по отношение на финансирането, да има един баланс. И трябва да я има грижата, която да е установена със закон и след това контролирана по съответния ред, а не всичко да е оставено на автопилот."

Още по темата и мненията на слушатели чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26