Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС продължава да подкрепя мирно решение на кризата в Сирия

Има ясна разлика между въздушни удари по военни обекти и използването на химически оръжия срещу цивилни, се казва в изявление на Жан-Клод Юнкер

| обновено на 07.04.17 в 18:26
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз все още подкрепя мирното решаване на кризата в Сирия, стана ясно от говорител на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини. САЩ са обяснили на европейските си партньори, че военните удари срещу сирийската военна база са били ограничени и превантивни, каза говорителят Мая Коциянчич.


Европейският съюз твърдо вярва, че не може да има военно решение на конфликта. Съюзът подкрепя единството, суверенитета, териториалната цялост и независимост на сирийската държава. Само надежден политически процес, определен от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, ще гарантира мир и стабилност. Нуждата от диалог между сирийците сега е по-спешна от всякога, каза Коциянчич и допълни, че дискусиите между 28-те правителства продължават.


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че трябва да има отговор на използването на химически оръжия в Сирия. Реакцията му дойде, след като Съединените щати извършиха въздушна атака срещу сирийска авиобаза, която, според Вашингтон, е била използвана за нападения с химически оръжия. 


Съединените щати информираха Европейския съюз, че тези удари са ограничени и целят да възпрат по-нататъшни зверства с химически оръжия, се посочва в изявление на Юнкер. При многократното използване на подобни оръжия трябва да има отговор, пише още председателят и допълва, че e разбрал усилията за обезкуражаване на бъдещи химически атаки. 


Има ясна разлика между въздушни удари по военни обекти и използването на химически оръжия срещу цивилни, добавя Юнкер в изявлението.


Ударите на САЩ показват нужната решимост срещу варварските химически атаки, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. ЕС ще работи със САЩ за прекратяване на жестокостите в Сирия, написа полякът в социалните мрежи.

Белгийският външен министър Дидие Рендерс призова за избягване на ескалацията:
Разбираемо е и не е изненада, защото американският президент се обяви за по-едностранна политика. Но ние искаме да избегнем ексалацията. Време е Европа да вземе инициативата за намиране на политическо решение на масата на преговорите в ООН. Това решение в крайна сметка ще бъде без Башар ал Асад. От началото казахме, че не може палачът на сирийския народ да продължи да бъде негов водач. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Би Би Си: Ударът на САЩ в Сирия е послание към Русия за решимостта на Тръмп да действа в кризисни ситуации

Дипломатическият кореспондент на Би Би Си  Джонатан Маркъс  заяви, че американският удар в Сирия е по-скоро послание към Русия за решимостта на Доналд Тръмп да действа в кризисни ситуации. Анализирайки американското ракетно нападение в Сирия,..

публикувано на 07.04.17 в 12:59

Русия прекратява споразумението със САЩ за избягване на сблъсъци между техните сили в небето над Сирия

Руският президент Владимир Путин смята американския удар срещу сирийска авиобаза за агресия срещу суверенна държава , заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руските информационни агенции. Президентът Путин смята американските..

обновено на 07.04.17 в 15:05

Тереза Мей се изказа в подкрепа на американското нападение срещу военновъздушната база в Сирия

Британският премиер Тереза Мей се изказа в подкрепа на американското нападение срещу военновъздушната база в Сирия в отговор на химическата атака, извършена от режима на Башар Асад . Вчера британският външен министър Борис Джонсън призова..

публикувано на 07.04.17 в 11:23

В. Чуков: Няма да има по-сериозни действия в Сирия от страна на САЩ

Близо 60 ракети са изстреляни от американски кораби в Средиземно море по позиции на сирийската армия. Президентът на САЩ Доналд Тръмп поясни, че нападението е в отговор на атаката с химическо оръжие от режима на Башар Асад срещу цивилни...

обновено на 07.04.17 в 09:41

Ердоган призова Тръмп да подкрепи с дела думите си по адрес на Сирия

Снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова американския си колега Доналд Тръмп да подкрепи с дела думите си по адрес на Сирия, предаде ДПА.  Той обяви, че Турция е готова да се включи в коалиция със САЩ за военни действия срещу режима в..

публикувано на 07.04.17 в 07:20

Американски военни атакуваха летище в Сирия

Срещу военното летище в Сирия са били изстреляни 59 ракети "Томахок", обяви Пентагонът. "Тези ракети бяха насочени срещу самолети, укрития за самолети, зони с петролни и логистични складове, бункери за муниции, системи за противовъздушна отбрана и..

публикувано на 07.04.17 в 07:04