Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин очаква инсцениране на химически атаки в Сирия

Серджо Матарела и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия разполага с информация, че Съединените щати планират да осъществят нови ракетни атаки в Сирия и че има планове за фалшифициране на атаки с химически оръжия. 

Имаме информация, че подобна провокация се подготвя в други части на Сирия, включително в южни предградия на Дамаск, където планират отново да поставят някаква субстанция и да обвинят сирийските власти, че използват химически оръжия, каза Путин, но не предостави доказателства за твърденията си.

Русия ще толерира западните критики за ролята й в Сирия, но се надява, че отношението в крайна сметка ще се промени, каза още Путин на пресконференция в Москва с италианския държавен глава Серджо Матарела.

От своя страна Матарела настоя Русия да използва влиянието си върху Сирия, за да предотврати бъдещи химически атаки.

Призоваваме всички - Москва, както и всички други, да използват влиянието си, за да бъде избегнато повторението на подобни атаки, каза Матарела, цитиран от Ройтерс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Рекс Тилърсън

Тилърсън: Асад не може да бъде част от мирното бъдеще на Сирия

Съединените щати не смятат, че президентът на Сирия Башар Асад може да бъде част от мирното решение на конфликта в страната. Това заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън на срещата на външните министри от Г-7 в италианския град Лука...

публикувано на 11.04.17 в 15:03

Двама руски войници са загинали в Сирия

Двама руски войници са загинали, а един е бил тежко ранен при атака на бунтовници в Сирия, съобщи руското министерство на отбраната.  Военните са били в подразделение на сирийската армия като инструктори за обучаване в стрелба. Инцидентът е станал при..

публикувано на 11.04.17 в 15:29

Б. Джонсън: Русия трябва бързо да реши как ще продължи да действа в Сирия

Външните министри от седемте държави с най-развита икономика в света са на двудневна среща в италианския град Лука. Най-обсъждана е темата за химическата атака в Сирия от миналата седмица, в резултат на която загинаха най-малко 87 цивилни. Русия трябва..

обновено на 10.04.17 в 21:07
Мариано Рахой

Лидерите на шест южноевропейски държави подкрепиха ракетния удар на САЩ в Сирия

Лидерите на шест южноевропейски държави подкрепиха ракетния удар, извършен миналата седмица от Съединените щати срещу военновъздушна база на сирийския режим. Ударът срещу летище Шайрат е бил нанесен с „разбираемото намерение да бъде предотвратена и..

публикувано на 10.04.17 в 19:56

Външните министри от Г-7 търсят изход от кризата в Сирия

Започна срещата на външните министри на страните от Г-7 в италианския град Лука, която се провежда при уникални мерки за сигурност. В двудневните разговори ще намерят място важни международни теми. Преди началото на срещата външният министър на Италия..

публикувано на 10.04.17 в 18:33