Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин- безпътният кръстопът (част 1)

Югоембаргото

Видин- безпътният кръстопът (част 1)
Снимка: Радио Видин

В "Посоките на делника" ви представихме първата от поредицата теми за обезлюдяването на Видинския регион. През миналата седмица бяха изнесени статистически данни, които показват, че процесът на намаляване и застаряване на населението в страната продължава. В края на 2016 година то е наброявало 7 101 859 души, а по данни на националната статистика област Видин е най-малката в страната. Към 31 декември жителите на областта са едва 88 867. Това е с 2,6% по-малко в сравнение с предходната 2015 година. От всички области в страната Видин е с най-голямо намаление на броя на населението. Според данните на Националния статистически институт, Видин е и регионът с най-ниска раждаемост. Коефициентът на раждаемост, който отчита брой живородени деца на хиляда души население е 6,2. Във Видин е най-висок делът на извънбрачните раждания. Те са 75,5%. Областта е и с най-застаряващо население. 28,9% от жителите са на възраст над 65 години. За страната този показател е 20,7%. 

През годините ние сякаш свикнахме с тези тревожни статистически данни. Коя е обаче истинската причина - това е сложен въпрос.

Защо Видин се превърна в безпътния кръстопът на Българския Северозапад и има ли отношение към проблема наложеното югоембарго през 90-те години- това попитахме Петър Петров, безработен от Видин, бивш търговец на стоки в съседна Сърбия. 
"Беше хубаво, спомням си, че излизахме и продавахме всичко. Хранителни продукти, цигари, гориво и след това всякакви дребни неща. Някои хора си оправиха положението с тази търговия." В онези години служителите на двата гранични контролно- пропускателни пункта при Брегово и Връшка чука имаха доста работа. Автобусите, претъпкани с туристи, чакаха с часове, за да преминат в съседна Сърбия. Една от служителките по онова време се оказа моя позната, но помоли да остане анонимна. 
"Имахме много работа и хората не трябваше да напускат работните си места в предприятията, защото това беше само временно."

По време на югоембаргото често в схемата присъстваше и държавата. Така се случи с прословутия танкер "Хан Кубрат", с който беше извършена най-дръзката контрабандна акция, с изнесени 5000 тона дизелово гориво и над 1000 тона машинно масло за бивша Югославия. Плавателният съд тогава инсценирано беше отвлечен - също като по филмите. Безспорно това подкрепи организираната престъпност и пречупи малкия и среден бизнес в региона. Днес той едва диша. 
"Всеки божи ден при мен идват хора, с молба да бъдат назначени на работа, без да се интересуват от размера на заплатата и аз съм принуден да ги връщам" - казва инж. Жоро Василев, собственик и управител на една от големите строителни компании в региона. 
Цялата тема можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26