Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин- безпътният кръстопът (част 1)

Югоембаргото

Видин- безпътният кръстопът (част 1)
Снимка: Радио Видин

В "Посоките на делника" ви представихме първата от поредицата теми за обезлюдяването на Видинския регион. През миналата седмица бяха изнесени статистически данни, които показват, че процесът на намаляване и застаряване на населението в страната продължава. В края на 2016 година то е наброявало 7 101 859 души, а по данни на националната статистика област Видин е най-малката в страната. Към 31 декември жителите на областта са едва 88 867. Това е с 2,6% по-малко в сравнение с предходната 2015 година. От всички области в страната Видин е с най-голямо намаление на броя на населението. Според данните на Националния статистически институт, Видин е и регионът с най-ниска раждаемост. Коефициентът на раждаемост, който отчита брой живородени деца на хиляда души население е 6,2. Във Видин е най-висок делът на извънбрачните раждания. Те са 75,5%. Областта е и с най-застаряващо население. 28,9% от жителите са на възраст над 65 години. За страната този показател е 20,7%. 

През годините ние сякаш свикнахме с тези тревожни статистически данни. Коя е обаче истинската причина - това е сложен въпрос.

Защо Видин се превърна в безпътния кръстопът на Българския Северозапад и има ли отношение към проблема наложеното югоембарго през 90-те години- това попитахме Петър Петров, безработен от Видин, бивш търговец на стоки в съседна Сърбия. 
"Беше хубаво, спомням си, че излизахме и продавахме всичко. Хранителни продукти, цигари, гориво и след това всякакви дребни неща. Някои хора си оправиха положението с тази търговия." В онези години служителите на двата гранични контролно- пропускателни пункта при Брегово и Връшка чука имаха доста работа. Автобусите, претъпкани с туристи, чакаха с часове, за да преминат в съседна Сърбия. Една от служителките по онова време се оказа моя позната, но помоли да остане анонимна. 
"Имахме много работа и хората не трябваше да напускат работните си места в предприятията, защото това беше само временно."

По време на югоембаргото често в схемата присъстваше и държавата. Така се случи с прословутия танкер "Хан Кубрат", с който беше извършена най-дръзката контрабандна акция, с изнесени 5000 тона дизелово гориво и над 1000 тона машинно масло за бивша Югославия. Плавателният съд тогава инсценирано беше отвлечен - също като по филмите. Безспорно това подкрепи организираната престъпност и пречупи малкия и среден бизнес в региона. Днес той едва диша. 
"Всеки божи ден при мен идват хора, с молба да бъдат назначени на работа, без да се интересуват от размера на заплатата и аз съм принуден да ги връщам" - казва инж. Жоро Василев, собственик и управител на една от големите строителни компании в региона. 
Цялата тема можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05