Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакерски атаки поразиха информационната система на британските болници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кибератаки бяха осъществени срещу британски болници. Засега са потърпевши болници само в Англия, от Лондон до северното графство Нортъмбърланд, но размерът на атаката предполага, че става дума за координирано и добре планирано нападение. Болниците и най-вече отделите за "Спешна помощ" изпитват сериозни затруднения.

Пациентите бяха посъветвани да се консултират с техните джипита по телефона. Лекари съобщиха, че става дума за искане на подкупи, тъй като хакерите позволяват обратен достъп до компютрите, само ако бъде платена определена сума.

От Националното здравеопазване съобщиха, че са изключили цялата мрежа, за да могат да се защитят от нападението.

Препоръчва се в случай на спешни случаи да не се идва директно в "Спешна помощ", а първо да се позвъни на съответните телефони - 111 или 999.

От националното здравеопазване съобщиха още, че специалисти по информационни технологии работят активно за решаване на проблема възможно най-бързо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Водещи новинарски сайтове във Франция пострадаха от хакерска атака

Хакерска атака блокира водещи новинарски сайтове във Франция. Киберсигурността предизвиква безпокойство в страната, след като щабът на новоизбрания френски президент Еманюел Макрон стана жертва на хакерско нападение в самия край на предизборната кампания...

публикувано на 11.05.17 в 18:22
Франсоа Оланд

Оланд се зарече властите в Париж да отвърнат подобаващо на хакерската атака срещу Макрон

Френският президент Франсоа Оланд се зарече властите в Париж да отвърнат подобаващо на хакерската атака срещу фаворита за утрешния балотаж на президентските избори Еманюел Микрон , предаде Франс прес. Знаехме, че сме изложени на риск, защото това..

публикувано на 06.05.17 в 19:33

Хакерска атака срещу Макрон преди втория тур на президентските избори във Франция

Десетки хиляди документи от предизборната кампания на Еманюел Макрон се появиха в интернет снощи, четири минути преди официалния край на кампанията. Изтеклата информация е предимно вътрешна - имейли, счетоводни сметки, снимки и прикачени файлове. Името на..

обновено на 06.05.17 в 12:10

Американската електрическа мрежа стана жертва на руска хакерска атака

Руски хакери проникнаха в американската електрическа мрежа чрез електрокомпания от щата Върмонт, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Кибернападението е без последствия за компанията, но проникването в националната мрежа на САЩ е от съществено значение, защото..

публикувано на 31.12.16 в 14:12
Владимир Путин

Ен Би Си: Путин замесен лично в хакерската атака по време на президентските избори в САЩ

Руският президент Владимир Путин е бил замесен лично в хакерската атака по време на президентските избори в САЩ, съобщава Ен Би Си, позовавайки се на двама свои източници от американското разузнаване. Според медията Путин лично е инструктирал..

публикувано на 15.12.16 в 07:58