Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп определи като "лов на вещици" разследването за руска намеса в американските избори

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува разследването за руска намеса в изборния процес в САЩ и предполагаем заговор между Москва и предизборния му екип. Това е най-големият лов на вещици спрямо политик в американската история, написа Тръмп в Туитър.

Реакцията на Тръмп дойде, след като министерството на правосъдието назначи бившия директор на ФБР Робърт Мълър за специален прокурор, който да оглави разследване за руска намеса в американските избори миналата година. Назначението на Мълър беше приветствано както от демократи, така и от републиканци, но беше изненада за Белия дом, като Тръмп е бил информиран за него, след като заповедта за назначението е била вече подписана.

Тръмп е обект на сериозни критики, защото миналия вторник уволни директора на ФБР Джеймс Коми, който оглавяване разследване за руската намеса в американския вот. На следващия ден Тръмп разкри секретна информация пред руския външен министър Сергей Лавров.

Междувременно вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че Доналд Тръмп е знаел, че Майкъл Флин е бил обект на федерално разследване, когато го е назначил за свой съветник по националната сигурност. Флин беше уволнен след само 24 дни на поста, след като стана известно, че е контактувал с руски представители по време на предизборната кампания в Съединените щати.

Според източници на "Ню Йорк таймс" Майкъл Флин е съобщил на екипа на Доналд Тръмп, че е разследван, защото тайно е работил като лобист за Турция по време на предизборната кампания. Въпреки това Тръмп е решил да назначи Флин на поста съветник по националната сигурност. Впоследствие Флин беше отстранен заради това, че е обсъждал с руски представители облекчаване на американските санкции срещу Москва още по време на кампанията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Пол Райън

Пол Райън: Имам доверие на Тръмп, нужни са ни всички факти

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Пол Райън коментира информацията, че президентът Доналд Тръмп е поискал от бившия директор на ФБР Джеймс Коми да прекрати разследването срещу Майкъл Флин , който му беше съветник по националната..

публикувано на 17.05.17 в 17:58

Спад на европейските акции за втора поредна сесия на фона на политическите трусове в САЩ, свързани с Доналд Тръмп

Европейските фондови пазари се намират под солиден натиск от продажби за втора поредна сесия на търговия, тъй като политическите трусове в САЩ, свързани с президента Доналд Тръмп, остават основен фокус на внимание на инвеститорите по целия свят...

публикувано на 18.05.17 в 13:54

Комисия в Конгреса поиска от ФБР документите, свързани с контактите между Тръмп и Коми

Комисията по надзор в Долната камара на Американския конгрес поиска от ФБР да предостави до 24 май всички документи, свързани с контактите между президента Доналд Тръмп и вече бившия шеф на Бюрото Джеймс Коми . Вестник "Ню Йорк таймс" писа, че..

обновено на 17.05.17 в 15:31
Дмитрий Песков

Дмитрий Песков отказа да коментира назначението на Робърт Мълър

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира назначението на бившия директор на ФБР Робърт Мълър за специален прокурор , който да разследва предполагаема намеса на Русия в изборния процес в САЩ. Мълър ще разследва и дали е имало заговор и..

публикувано на 18.05.17 в 15:45

Бившият директор на ФБР Робърт Мълър ще разследва руска намеса в изборите в САЩ

Бившият директор на американското Федерално бюро за разследване Робърт Мълър е назначен за специален прокурор по разследването за руска намеса в миналогодишните президенстки избори в Съединените щати. 72-годишният Робърт Мълър е бил директор на ФБР при..

публикувано на 18.05.17 в 07:23