Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2 години да бъде въведена система за електронно здравеопазване, реши НС

Снимка: БГНЕС
В срок до 2 години трябва бъде въведена система за електронно здравеопазване, реши Народното събрание.

Освен това два пъти в годината министърът на здравеопазването ще трябва да предоставя на ресорната парламентарна комисия доклад за текущото финансово състояние на държавните и общинските болници.

Стратегията за развитие на лечебните заведения беше предмет на двучасови дебати в парламента.

До края на годината министър Николай Петров трябва да предостави информация за готовността за въвеждане на единни стандарти за управление на системата, гласи още решението.

В своето изказване здравният министър коментира, че средствата от Здравната каса не са достатъчни, за да задоволят всички потребности на всички 343 болници в страната.

Председателят на здравната комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова коментира:

Тази година бюджетът на Националната здравноосигурителна каса изглежда тревожно и смятам, че в тази логика е полезно Комисията по здравеопазване да следи своевременно за финансовото състояние на лечебните заведения за болнична помощ.

Тази информация ще бъде полезна и за Министерството, защото е важно да се отчитат своевременно проблемите, а да не се стига до натрупване на такива, които водят до тежко финансово състояние.

Депутатът от БСП Георги Михайлов поиска да бъде направен преглед на клиничните пътеки. По думите му, трябва да бъдат решени и проблемите с лекарствената политика.

При положение че в огромната част от страните на ЕС се отделят 6,9% и повече от брутния вътрешен продукт, да се отделя в България 250 евро на глава от населението годишно и да се иска съвременно здравеопазване, е просто нелепо.

Нигяр Джафер от ДПС коментира, че иска министърът на здравеопазването да представи концепция за обезпечаването на всички кадри в системата и тяхното кариерно развитие.

През последните години привикнахме с това, че фалират общински болници. 17 от тях отидоха в небитието. Сега говорим, че има заплаха от фалит на областни болници. Въпрос на време е колко от тях също ще отидат в небитието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Николай Петров: Моделът на управление при частните болници е добър и ефективен

Министърът на здравеопазването да предоставя два пъти годишно на ресорната парламентарна комисия доклад за текущото финансово състояние на държавните и общинските болници.  Това решиха депутатите след проведените разисквания за стратегията за развитие на..

публикувано на 09.06.17 в 11:24
Даниела Дариткова

На фокус в парламента – разисквания по стратегията за болничната помощ

В пленарната зала се дебатира искането на БСП министърът на здравеопазването Николай Петров да представи стратегията за развитие и управление на болниците. От ГЕРБ предлагат министърът на здравеопазването   да предоставя на ресорната парламентарна..

обновено на 09.06.17 в 11:11