Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама близки съветници на Тереза Мей подадоха оставки

| обновено на 10.06.17 в 17:29
Фиона Хил и Ник Тимъти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двамата най-близки съветници на премиера Тереза Мей - Ник Тимъти и Фиона Хил, подадоха оставки. Оттеглянето им беше едно от условията на депутатите от Консервативната партия, за да продължат да подкрепят премиера.

В писмо, разпространено в медиите, Ник Тимъти обявава, че поемат отговорност за ролята му в предизборната кампания. Още сутринта БиБиСи цитири източници от Консервативната партия, че депататите са поставили като условие за бъдеща си подкрепа за премиера оставката или уволняването на съветниците, които, според тях, носят вина за неуспешната кампания.

Тереза Мей все още преговаря със северноирландската Демократична юнионистка партия по състава на бъдещото правителство и бъдещата политика. Предполага се, че всички ключови министри в досегашния кабинет ще запазят постовете си.

Онлайн проучване обаче показа, че 59 процента от анкетирани привърженици на консерваторите смятат, че е по-добре Тереза Мей да се оттегли като премиер. Няколкостотин демонстранти се събраха в централен Лондон да изразят гнева си към правителството на Тереза Мей и опита за съюз със северноирландските юнионисти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Очаква се Тереза Мей да обяви състава на новия си кабинет

Очаква се Тереза Мей да обяви по-късно днес нейния кабинет след консултации със северноирландските юнионисти, които подкрепиха Консевративната партия за сформиране на ново правителство, на фона на критики за неубедителното представяне на консевраторите в..

обновено на 10.06.17 в 11:45

Тереза Мей ще сформира коалиционно правителство с малка северноирландска юнионистка партия

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей получи мандат от британската кралица да сформира коалиционно правителство с малка северноирландска юнионистка партия, след като нейната Консевративна партия загуби парламентарното си мнозинство в..

публикувано на 09.06.17 в 18:29

Тереза Мей ще обяви имената на ключовите министри в новия си кабинет

Тази вечер се очаква лидерът на британската Консервативната партия Тереза Мей да обяви имената на ключовите министри в новия си кабинет. Очаква се това да е правителство на малцинството, подкрепяно от Демократичната юнионистка партия от Северна..

публикувано на 09.06.17 в 18:22
Тереза Мей

Тереза Мей ще се опита да състави правителство, въпреки че партията ѝ загуби мнозинството си в парламента

Консервативната партия спечели общите избори във Великобритания, но не получи мнозинство сама да състави правителство. Тереза Мей заяви, че няма намерение да подава оставка и ще опита да намери коалиционен партньор, с който да управлява страната...

обновено на 09.06.17 в 11:51

Консерваторите на Тереза Мей може да нямат мнозинство в новия британски парламент

Консервативната партия ще бъде най-голямата партия в британския парламент, но малко няма да ѝ достигне да получи необходимото мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство, показват последните прогнозни резултати от извънредните общи..

обновено на 09.06.17 в 07:18