Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да "убиеш" спортен талант... видинска история

Снимка: Радио ВИДИН

От години българският спорт върви по низходяща линия. С малки изключения нови таланти почти няма. Причините са много- демографската криза, лошите бази, липсата на финансиране, емигриращите спортни специалисти... Оказва се обаче, че българинът е способен и сам да си създаде още повече трудности. Ако се питате къде са ни медалите и защо нямаме успешни атлети, прочетете тези редове.

В миналото Видин имаше цяла плеяда медалисти от национални и международни състезания по лека атлетика. Градът ни може да се похвали и с наличие на закрита лекоатлетическа писта в прилично състояние, средства за лека атлетика се отпускат. Има и талантливи момчета и момичета, които с желание тренират. До тук всичко е наред..., но въпреки тези условия, част от най-добрите ни лекоатлети не участваха в най-важното си състезание- Държавния шампионат на открито, след като са хвърлили доста пот и усилия в тренировки и са били готови за призови класирания. И не- причината този път не е в липсата на средства, а далеч по-прозаична. Положителните герои в тази история са Кристен Радуканова, Любослав Еленков и Адалберт Бонев- трима безспорно талантливи видински лекоатлети:

Снимка"Почти не пропускаме тренировки, имаме доста медали и добри класирания. Може би медалите щяха да бъдат и повече, ако не беше такова състоянието на клуба във Видин и отношението към нас. Защо не участвахме в Държавния шампионат? Никой дори и не ни попита дали искаме да участваме, никой не знае в каква форма съм и какво мога да направя... Когато проверих резултатите, установих, че съм имал големи шансове за медал при юношите старша възраст, но просто не отидох на това състезание. Зимата в Добрич не успях да отида с треньорката ми, с която се подготвям цяла година, а с някакви други хора, които въобще не знаят какво да правя и какво да ми кажат. Представих се достойно, но очаквах много повече... Главната причина, поради която не отидохме е, защото ние тримата искахме да бъдем с треньорката си. Нормално е, когато сме на състезание да бъдем с човека, който ни тренира и е до нас на всяка тренировка. Явно ръководството на клуба не желае нашата треньорка да бъде с нас, не зная по какви причини. Решиха, че няма да подадат нашата заявка... Заведоха други състезатели, които показаха много по-ниски резултати от тези, които ние можехме да покажем. Бяхме подготвени- и тримата щяхме да сме във финалите на нашите дисциплини, имахме шансове и за медали. Обвиняваме несериозното отношение на хората, които отговарят за този клуб..."

"Някога питали ли сте се защо младите спортисти във Видин се броят на пръсти, защо и тези, които започват да тренират, в един момент спират? Тренираме с месеци и накрая разбираме, че няма да ни вземат на състезание по редица глуповати причини. Най-добрите ни спортисти не отиват никъде, понеже ръководителите на клуба не могат да превъзмогнат егото и завистта си." Тези тежки думи са на Адалберт Бонев. А клубът е "Бдин Атлетик". Потърсихме председателя на клуба Николай Найденов:

Снимка"Те имат треньорка, която ги тренира. Когато имаме такива състезания, обявявам един месец предварително датата и тя трябва да ми каже нейният състезател на коя дисциплина е готов, за да го запиша да участва, защото имат право да участват само в две дисциплини. Госпожата- една баба, нарича се Станка Младенова, колкото и да искаме да работим с нея, толкова тя се мъчи да ни създаде проблеми, да ни скара с Федерацията и т.н. Нейните точни дума са, че нея не я интересуват състезанията на спортния клуб "Бдин Атлетик", нея я интересуват само състезанията на ученическите игри, които са аматьорски спорт, тъй като тя води отбора на Английската гимназия и за нея е важно директорът да ѝ плати за това. Лично с колегата Петър Петров сме говорили с децата, те казват "каквото каже треньорката", а треньорката се изявява като единствена на планетата, която разбира от спорт и ни създава проблеми- не ни е подала заявките и аз не знам на каква дисциплина да ги запиша. На 27 и 28 май Любослав трябваше да участва на Републиканско първенство по лека атлетика в София. С резултата, който даде седмица по-късно на Ученическите игри, щеше да стане републикански шампион. След това трябваше да замине на Балканиада в Турция, а след две седмици- на Световно първенство по лека атлетика за юноши в Найроби. Бяхме заявили участието, запазили хотел, обявили датата на тръгване, но той не дойде, защото неговата треньорка нарочно иска да създава проблеми в този град. Това момче изпусна да отиде на Балканиада, изпусна да отиде на Световно заради егоизма на баба Станка."

Ето какво обясни треньорката Станка Младенова:

Снимка"Проблемът е, че през седмица са ученическите игри и държавните първенства по лека атлетика. Децата трябва да решат на кое да участват, дали на едно, дали на всички. Те са добре подготвени. Това е последната им възраст в ученическите игри, класираха се за финалите. Решиха да участват за училището, а след седмица- в държавното за старша възраст, в което не ги включиха. Люби изпусна влизане в националния отбор, покриване на норматива за Балканските игри. Тези две деца се завърнаха с 5 медала от финалите на ученическите игри, което не е малко. Адалберт не е спирал да тренира през това време и се готвеше за тези състезания. Завърнахме се от финалите в Сливен, продължиха да тренират, Кристен няколко пъти е питала Петров, а той е казал "ние ще ходим, а вие- няма". Може ли така да се подиграват?! Тези деца донесоха точки и класиране на този клуб, още когато беше учреден. Редица неуредици имаше и при участието им на Държавното първенство на закрито в Добрич. Никой от клуба не им е обръщал внимание по време на състезанието. Адалберт е помагал на останалите деца и ги е напътствал, а те точно на него да попречат! Дължат му извинение. В един клуб просто трябва да има деца, да работиш с тях и да ги обичаш- това е."

Станка Младенова обвинява ръководството на спортен клуб по лека атлетика "Бдин Атлетик" в лицето на Николай Найденов и Петър Петров в некомпетентност, заради която се погубва талантът на редица можещи видински състезатели:

Снимка"Събраха миналата година 15-16 момичета, зарадвах се, че ще направим хубав отбор. Накрая се оказа, че ги разпуснаха тези момичета и спряха да тренират. Има причина, за да не идват момичетата. Ако те искат, да кажат каква е, аз не искам де се бъркам в тази история. Ръководителите на клуба трябва да идват редовно тук, а не по половин час на ден. Така не се работи. Видин е с голям авторитет в леката атлетика- имаме много републикански шампиони, майстори на спорта и пр. А те искат да го затрият това нещо. Ако не им се работи, да се махат и да закрият този клуб. Защо трябва да гоним добрите състезатели от Видин? Като искат да има клуб, тук трябва да има човек, който да работи с децата. Това сега е безотговорно."


Ако трябва да обобщим, треньорът по лека атлетика Станка Младенова и ръководството на видинския клуб "Бдин Атлетик" взаимно се обвиняват и директно обиждат. Често срещано по нашите географски ширини. Лошото обаче е, че от това страдат  наистина талантливи състезатели, които сега можеха да се радват на медалите си от Държавния шампионат, а Любослав дори можеше да е на Балканиада, а след това на Световно първенство. Можеше, но не се случи...

"Жалко за самите деца. Ние чакахме един час Любослав да дойде, за да заминем, нямахме възможност да закъснеем повече за състезанието, защото се налагат глоби, а всичко финансирам аз от собствения си джоб. Решение на тези проблеми винаги има, само че не знам как ще го вземем, защото същата тази баба е свикнала да взима пари от децата неправомерно, като тя няма договор, няма лиценз, няма нищо. Тя не пуска децата нарочно, за да ни създаде проблеми, да ни наложат глоби и т.н. Децата са добри, могат да покажат резултати, от това ме е яд. Това момче вместо сега да е на Балканиада, а после- на Световно първенство, не дойде, защото така му е казала госпожата"
, обясни Николай Найденов.

"Тези деца искат да отидат с треньора си. Аз не съм искала пари, за да ги водя на състезанието. Те не могат да ме спрат да съм на стадиона. Не могат да ми попречат да върша това, което обичам. Те само за пари говорят, а парите състезателите щяха да донесат със своите класирания. А сега имат нула точки. Аз съжалявам, че това дете не иска да продължи да тренира. Това е напразен труд с години. Плаче му се. Жалко, че кадърни деца спряха да тренират. Но те искат и внимание. Трябва да си до него и да го учиш", е мнението на Станка Младенова.

Кой е крив и кой- прав в тази нелепа история, сами преценете. Случаят е частен, но показателен. Сигурно и в други спортни клубове има подобни истории. Още една причина за незавидното състояние на българския спорт.

"Реших окончателно да спра с този спорт заради отношението към мен. Три години се подиграват с моя труд. Не може да давам всичко от себе си на тренировки, а после просто някой да не подаде заявка и аз да не участвам на състезанието. Отказвам се, няма как да продължа", категоричен е Адалберт Бонев.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21