Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес майсторите на храната празнуват

Професия готвач- предизвикателство и отговорност

3
Снимка: Красимир Каменов
Денят на свети Лаврентий- патрон и закрилник на готвачите, се отбелязва на днешната дата- 10 август. През 2005 г. за първи път се чества в България. Отбелязването е организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи. 

Да си готвач в България е трудно. Отстрани всичко изглежда пъстро, красиво и интересно, но това е една тежка и отговорна работа.


"Влезем ли в кухнята трябва да оставим проблемите от ежедневието в торбичка на вратата", казва шеф Албена Ортова, която работи във видински ресторант и допълва:


"Това е една много отговорна и трудна професия... Хората определено не знаят с колко нерви и напрежение се подготвя храната. Не знаят колко трудно се ръководи персонал... Всичко трябва да е направено както трябва. Понякога връщам ястие дори да е вкусно, но не е аранжирано както трябва... Работим при високи температури. Представете си, че навън са 40 градуса и добавете още 20 и ето така се чувстваме ние в кухнята... Българинът има богата кулинарна култура и е взискателен... Поздравявам всичките си колеги, защото ние сме екип и от всички зависи да излезе качествен продукт."


Шеф Пламен Върбанов от 28 години е готвач. Интересното е, че не това е неговата професия, но той превръща готвенето от хоби в професионална кариера. Дълги години е работил по Черноморието и в чужбина, а сега разработва ресторанти, като пуска апетитни менюта. В момента се е заел с това и във Видин. Счита, че професията на готвача е неблагодарна, но въпреки това я обича и не се отказва:


"В България е много сложно за готвачите. Заплащането е ниско и повечето търсят реализация в чужбина...Трудно е на готвачите. Нас не ни виждат, а храната ние я правим. Похвалите отнася управителят или сервитьорът, а за нас остава удовлетворението, че сме си свършили както трябва работата... Всичко е много важно. Всяко блюдо трябва да бъде поднесено красиво, защото човек първо усеща храната с очите си, след това с обонянието си и накрая с вкус... Пожелавам на колегите си да стискат зъби, защото не е лесно, но пък ние си обичаме работата и не се отказваме."


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00