Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаирите- начин на употреба

4
Снимка: Архив радио ВИДИН
Време е за панаири. След малко повече от седмица, на 25 август във Видин се открива традиционният панаир. В Кула в момента тече 101-вото издание на панаира, в Оряхово се открива тази  събота, а Враца очаква своя през месец септември. Зададохме въпроси към общинските администрации във Видин и Враца, но ни отговориха, че още не са готови да коментират. Въпросите, с които искахме да бъдем полезни за слушателите, бяха следните:

Каква е програмата на панаира?

Кой избира изпълнителите, които участват на панира?

Каква сума се изразходва, за да се плати на групите и изпълнителите?

На печалба ли е Общината от панаира?


След, като не получихме отговорите, във Видин се обърнахме към граждани и гости на града, за да разберем дали те ще посетят панаира:

"Ами сигурно ще отида на панаира. Концертите са си традиция. Тази музика, сръбската си е емблема на видинския панаир. Печалба сигурно ще има за общината...Не, няма да ходя на концерти. Късно са...Ние специално за панаира си идваме от чужбина и ще отидем на концертите на едни от любимите ни сръбски певци...Когато панаирът започне, се изнасям от Видин. Живея непосредствено до него и панаирът  "влиза" в дома ми. Не мисля, че това е музиката, която трябва да  се слуша. Трябва да е нещо българско...Не, няма да ходя. Няма какво да ми хареса...Специално ще дойдем от Димово за един от концертите..."

Панаирът във Видин за пета година ще бъде на познатото място в бившото поделение до замъка "Ваба Видин" въпреки, че през октомври миналата година от Общината обещаха да търсят място за неговото преместване. Ето какво каза тогава кметът на Видин Огнян Ценков:

"Имам намерение да намерим по-удачно място, което да не пречи на нито един видински гражданин. Трябва да изберем подходящ терен, да има съответните комуникации, и естествено, да е достъпен за гражданите. Искаме панаирът не само да бъде преместен, но и да има една територия за постоянен експозиционен център за представяне и на други желаещи производители. Наскоро се проведе едно земеделско изложение, което се прие доста добре. Местни производители също отправиха към нас желание подобни земеделски изложения да бъдат много по-чести. Разговаряхме да са веднъж седмично. За това ни е нужна обособена територия."


Кметът на общината направи тогава и равносметка на провелия се панаир, от която се вижда, че има дори и печалба. Разходите за провеждането му са били 62 000 лв., а приходите - 84 000 лв. Половината от разходваните пари са били гласувани от Общинския съвет, а другата е от спонсори. Целта на Общината не е била печалба, а запазване на една над стогодишна традиция, допълни кметът. Изложението е миналата година е  посетено от над 100 000 души.

101 - то издание на традиционния Кулски панаир започна на 14 август. В програмата до сега имаше  концерти в  панаирния комплекс с участието на съставите за народни песни и танци и спортни танци към НЧ „Просвета“ 1882 - гр. Кула и НЧ „Светлина 1932“ - с. Тополовец. На тенис- корта пък се проведе и второто издание на  Аматьорския тенис турнир "Кула Оупън 2017" г. За програмата на панаира съобщи сътрудникът ни Христела Александрова:

"Следващите дни от панаирната седмица са изпълнени с традиционни за случая събития, които включват изложба - ревю на домашни любимци, детски пленер по изобразително изкуство, спортни игри и ден на отворените врати в градския басейн, детски игри за търсене на съкровища в крепостта "Кастра Мартис". На 18 август, петък е Третото издание на Фолклорния фестивал на танцовото изкуство „Надиграване в Кула“.  На площада ще има и изложба на сувенири, както и фотографска изложба под надслова „ С фокус на Кула“. 19 август е Ден на община Кула. Тогава ще има празнични ритуали. Ще бъде вдигнат  флагът на община Кула. Ще има също водосвет и тържествено заседание на Общинския съвет, на което ще бъдат връчени почетни звания на граждани със заслуги. Вечерта на градския площад подарък за всички кулчани и гости е концертът на ансамбъл „Пирин“ - Благоевград. През панаирната седмица почитателите на поп-фолка ще могат да се насладят и на изпълнения на известни певци. Панаирът е любимо развлечение за децата през дългата лятна ваканция и повод за хората с кулско потекло да се съберат с роднини и да прекарат няколко вълнуващи и изпълнени с хубави емоции дни."


От 17 до 20 август ще се проведат Панаирни дни- Оряхово. Общината е организирала много и разнообразни, спортни и културни прояви.

"За 86-и път в края на лятото Оряхово празнува. Още от четвъртък започваме. На 17 август откриваме Панаирните дни", каза Габриела Велкова, главен специалист "Култура" в Община Оряхово.

В 11 часа в четвъртък ще бъде показана нумизматична изложба в Историческия музей, а в 18 часа жители и гости на града ще могат да видят експонати от стара българска сватба. Откриването на Панаирните дни е от 19 часа с концерт на самодейци от читалищата в Оряхово и село Селановци на площад "Дико Илиев".

"В петък имаме откриване на трета лятна спартакиада. Предстоят ни много спортни мероприятия- борба, футбол, шах, плажен волейбол, бадминтон, спортен бридж. По- късно през деня, от 17.30 часа откриваме детски пленер "Обичам моя град", а в 19 часа откриваме 21-ите празници на духовите оркестри"- каза още Габриела Велкова.

В Оряхово гостуват духовите оркестри от Вършец, Троян, Луковит, гости от Румъния. Ще се представи и Младежкият духов оркестър на Оряхово. Освен духовите оркестри, гостуват и мажоретните състави от Кнежа, Вършец, Троян и Оряхово.

На 19 август продължават спортните мероприятия. За най- малките ще има детско шоу "Сладоледен ден" с много забава и изненади. Вечерта ще гостува и трупа за съвременно изкуство с постановката "Танцът на вятъра".

В петък спортните състезания са по борба и футбол,  в събота- бадминтон, спортен бридж и футбол. На 20 август е втората част на бадминтона, шах и плажен волейбол.

Последният ден от панаирните дни жители и гости на Оряхово ще могат да видят в етнографската къща възстановка на стара българска сватба. Духовите празници ще бъдат закрити вечерта с участието на Гложенския духов оркестър и два сръбски оркестъра.

Всеки панаир има свой "вкус" и свой облик. Всеки избира дали ще го посети, или не. Или иначе казано - Всеки панаир си има начин на употреба.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45