Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще намали ли корупцията антикорупционният закон?!

Снимка: БГНЕС
В "Посоките на делника" по темата говорят юристите Борислав Василев, Боряна Мусева и Явор Хайтов

До края на годината трябва да влезе в сила предложения от Правосъдното министерство Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. На 1 септември ще бъде проведено обществено обсъждане на проектозакона, следва междуведомствено съгласуване и внасяне в Министерски съвет, който пък да го внесе в Народното събрание.

Според Явор Хайтов, "пълна независимост при антикорупционното звено е трудно да се постигне. Въпросът е тя да бъде намалена до максимум, защото няма спор, че това звено трябва да "удари" министри, заместник министри, заместник министър председатели и т. н. Целта е да се демонстрира едно политическо желание за борба с корупцията и аз мисля, че и затова социалистическата партия се активира, внесоха такъв законопроект като контрапредложение. Има един момент, който трябва да отчетем и  той е следният, всъщност един от споровете е до каква степен президентската институция да бъде ангажирана с този орган. Мисля, че е добре да чуем и президента. Той все още не се е изказал на тази тема, защото не бива да забравяме, че той може да върне законопроекта, дори вече приет и на второ четене. При повторно приемане процедурата е малко по-сложна, така че е хубаво да чуем и президентската институция, за да се знае работят ли институциите в синхрон или не работят. И нещо повече, ако част от антикорупционното звено бъде и в прерогативите, и назначено с указ на президента, тук вече ангажираме за борбата с корупцията и президентската институция, което е хубаво да се дискутира това добре ли е или не е добре. Защото президентската институция не разполага с механизмите на властта, такива с каквито разполага, да кажем прокуратурата или изпълнителната власт, за да събира данни, за да разследва, проверява и т.н. и да бъде в духа на времето, както се казва. Да се направи така, че законът да бъде работещ, а не мъртвороден и да очакваме неща, които не биха могли да се случат. Считам, че е справедливо президентската институция да бъде ангажирана и част от служителите в антикорупционното звено да бъдат посочени от президента."



"Корупцията дали е по високите, или по ниските етажи на властта винаги е била, е, и занапред ще бъде престъпление. Това е деяние, което е залегнало в наказателния закон, включително и в българския наказателен закон. За да е работещ антикорупционният орган, най-важното и главното е, той да е независим. Така както е заложен законът на ГЕРБ, на мен ми е трудно да се съглася- с обикновено мнозинство от Народното събрание. Вярно, България е парламентарна република, обаче обикновено мнозинство от Народното събрание- това е все едно тази комисия да бъде назначена от министър председателя. По отношение на анонимните сигнали, би трябвало да се създаде гаранция за опазване живота, здравето, имуществото на гражданите, подали сигналите. Но по анонимни сигнали не би могло да се работи- от една страна, това е удар със сабята във въздуха по отношение на съответния антикорупционен орган в голяма част от случаите, а пък от друга страна, това би могло да доведе до определен политически и граждански произвол и нарушаване правата на гражданите", заяви Борислав Василев



"Този законопроект, който предстои да бъде обсъден, спокойно можеше да бъде приет и по време на управлението на БСП, и по време на вече прекалено дългото управление на ГЕРБ, които ако искаха да се борят с корупцията, вероятно нямаше никакъв проблем да приемат подобен закон много по-рано. Вярно е, има отделни дирекции и части, и други органи, които се занимават с противодействие на корупцията, но всички сме наясно, че те реално не работят. Този законопроект по-скоро има няколко функции, които са далеч от непосредствената цел- да се предотврати действително корупцията и първата от тях е, че трябва да се отмести вниманието от нефункциониращата прокуратура у нас, която всъщност е органът, който трябва да повдига и поддържа обвинението пред съда тогава, когато става дума за престъпление. И всъщност тогава, когато едно такова обвинение е проведено като хората, ние ще имаме осъдени, ще имаме лица, които се намират по висшите позиции в държавата, в затвора. В България има организирано нежелание за борба с корупцията. Има и опит да се привлече вниманието, че съществува такава воля- за борба с корупцията, като се приеме този закон. Не вярвам този закон да доведе до промяна, там нависоко, наистина нависоко", категорична бе Боряна Мусева.  


Още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45