Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работни места искат в Бойчиновци

Снимка: Радио Видин
Домакин на рубриката "Добро утро, кмете!" днес е град Бойчиновци и кмета Светлин Сретениев. Градът е административен център на община, съставена от 13 населени места. Жителите на Бойчиновци са около 1400, а на цялата община-9400. Предимството в този иначе малък град е ж.п гарата и редовните влакове, с които повечето от хората в трудоспособна възраст пътуват. Няма да е изненада да ви кажем, че най-големият им проблем е липсата на работни места и прехрана за семействата. Иначе, животът в града тече спокойно, казват хората. Те разказаха за друг проблем-за това, че вече липсват и кадри, които да работят.

"Трудно се намират вече хора за работа. Ниската работна култура е проблем. В този край е нещо нормално хората да искат "аз да седя, а ти да ми плащаш, че си клатя краката"... Тежък е животът тук, нямаме промишленост или туризъм, работа няма за хората, безпаричие. Но за сметка на това пък е спокойно"
, обясниха жителите на града.  

Липсата на работа води и до отлив на работна сила, което изправя бъдещите и настоящи инвеститори пред друг проблем- липсата на достатъчно кадри, които да работят. Частично и временно решение на безработицата е програмата за безработни, по която за 4 месеца ще работят 98 души.

СнимкаС дългогодишния кмет на Бойчиновци Светлин Сретениев се срещаме в кабинета му. Първият въпрос, който му задваме е: кога и какви ремонти ще бъдат извършени по пътищата в общината. 4 млн. лв са отпуснати от правителството за ремонт на пътя от Монтана до село Мърчево в община Бойчиновци. Очаква се ремонтът да започне скоро, каза Светлин Сретениев. С него разговаряме и за ж.п. транспорта, който е голямо предимство за жителите на общината. До скоро имали проблем с разписанието на влаковете, заради което работещите в Монтана хора не са могли да се прибират нормално по домовете си. Сега проблемът е решен, подчерта кметът на Бойчиновци:

"От тази гара пътуват влакове за Берковица, Монтана, Видин, Мездра, удобство е за хората. Имахме проблем преди половин година с разписанието и хората не усяваха да се приберат от Монтана. Имахме разговори с БДЖ и успяхме да извоюваме да променят графика. Сега хората пътуват спокойно. Добре обезпечени сме и с автобусен транспорт, с изключение на две села, в които автобус не влиза- Портитовци и Бели брег. Причината е нерентабилност"


СнимкаПитаме общинския кмет, какво й трябва на малката община, за да може малко да се "отлепи" от дъното. Отговорът:

"Работни места. На инвеститорите им е трудно да дойдат в нашия район, търсят квалифицирана работна ръка, но хората се изтеглиха с годините по големите градове. Има хора от Бойчиновци, които пътуват в Мездра в завода, даже търсят още работници. Всички с носталгия си спомнят за някогашния консервен завод тук, в който работеха 4000 души"
 
Кметът на Бойчиновци недоумява защо на фирми, избрани чрез обществена поръчка, и компрометирани неведнъж, продължават отново и отново да участват в общински търгове за избор на изпълнител и да блокират изпълнението на един или друг проект, заради процедурата по обжалване, която е дълга и тромава. Поради тази причина се бави ремонтът на пътя в селата Громшин и Мадан, където е подменен водопроводът.

Още за град Бойчиновци може д чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59