Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ничие ли е междублоковото пространство

8
Градинка пред ж.к Бонония, Видин
Снимка: Радио Видин
За междублоковите пространства трябва да има цялостна концепция в съответния град и воля тя да се реализира. Трябват усилия и цялостна визия, за да добият кварталите наистина европейски облик. Нещо, което в повечето квартали в градовете от Северозапада е на светлинни години от модерната инфраструктура, с която са свикнали европейците. Междублоковото пространство не е ничие, а принадлежи на всички, затова и отговорността е на всички. Облагородяването на пейзажа пред блоковете е също важна част от културата на поколенията.

Ако имаше конкурс за най-красива градинка в междублоково пространство тази, за която разказваме, може би щеше да е сред претендентите за първото място. Градинката е създадена съвсем наскоро във видинския квартал "Бонония". Уникална е с това, че има изкуствено езерце, обособени са алеи от бели и червени камъчета и дървен чипс, пейка и масичка предлагат възможност да се насладиш на красивата градинка, докато си почиваш. Пъстри есенни цветя радват окото, а дървената оградка някак естествено отделя идиличната картина от скучните панелни блокове наоколо.Градинка пред ж.к. Бонония, Видин Инициатор и изпълнител на идеята за създаването на привлекателното местенце е младеж от блока в съседство. Той, обаче е прекалено скромен, за да ни разкаже сам за работата си, с идеята, че градинката е сама по себе си достатъчно красноречива.

Съседки от блока разказват как е изглеждало мястото преди да бъде преобразено:

"Мястото беше обрасло с трева, боклуци, а сега е толкова приветливо с пейката и борчетата. Момчето, което направи градинската се казва Преслав- висшист, бил е и в чужбина. Видял е как живеят хората там и колко им е красиво и подредено, и се възмущаваше колко е мизерно тук. Поде самоинициатива, с баща си оградка направиха, сега иска райграс и рози да насади.  Дано да си го запазим така красиво и да не ни открадне някой оградката",
казват хората.

СнимкаДруг добър пример от Видин е от пространството пред един от високите блокове в квартал "Васил Левски". Преди десетина години една от обитателките на апартамент там- Таня Иванова проявява самоинициатива и без ничия помощ и подкрепа, се захваща да облагороди пространството покрай блока. Сама е направила две градинки, в които са играли децата ѝ, а сега отдъхва с приятелки:

"Тук има много жени, но нито една не иска да помага. Но аз се реших, и действах, защото децата нямаше къде да играят. Преди 10 години започнах да оправям тук, градинката зад блока пак сама съм я направила. Но ми крадат цветята, пак от високия блок са хората, знам ги, ама какво да правя... Няма ли самоинициатива между нас и елементарно възпитание и култура, нищо не става", категорична е работливата жена.

СнимкаАнгел Минин е домоуправител на съседния блок. Също сам се грижи за градинките, които е направил. Важна е самоинициативата и добрата междусъседска воля, допълни разказа на съседката си - градинарка:

"Направих градинката, за да се засрамят отгоре да хвърлят фасове и хартии. Но пак, през два-три дни оборка правя, но не ми пречи, пенсионер съм. Масичка, пейка, да ни е приятно мястото да се събираме. Разрешиха ми от Общината да взема бракувани. Обаче ми крадат цветята..."

Пример отново от  Видинско, където обаче разчитат на помощ от Общината, за да подобрят облика на населеното си място. Село Градец е на километри от Видин и е най-голямото в общината. По общинската програма "Местни инициативи" там са избрали да доизградят една детска площадка и да подновят една от спирките за градския транспорт.

"Сумата от 2000 лева, която Общината отпуска на проект е разделена. За детската площадка, част от която вече е била готова отпреди, се заделят 1500, а за автобусната спирка останалите 500 лева. Миналата година направихме другата спирка, която е в центъра, оградихме и друга детска площадка"
, обясни кметът на селото Илия Томов.

СнимкаПример и от Враца, където работливи граждани от блок 70 в квартал "Сениче" сами с подръчни материали, труд и много любов са изградили кътче за отдих, разказва тяхната съседка Виолета Илиева.

Ако пред вашия блок виждате бурени и боклуци, може би не е невъзможно да превърнете пущинака в пространство за отмора, а историите, които ви показахме го доказва. Друг вариант е да проявите безразличие към гледката, да си купите плътни пердета, да пишете до общинската администрация и да чакате... нещо да се случи.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59