Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарският съюз: И НЗОК, и работодателите, и НОИ да контролират издаваните болнични листове

Снимка: blsbg.com
Контрол при болничните листове трябва да има. В България най-много страдаме точно поради липса на ефективен контрол. Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова:

Контролът трябва да бъде на няколко нива. Не би могло това да се организира чрез лекарска комисия. Може би по-скоро трябва да има система за електронна обработка на болничните, в която наистина да светва едно предупреждение, когато едни и същи имена на колеги издават болнични на едни и същи хора, т.е. когато има една повторяемост, една зависимост. Би могло да се създаде такава програма и съответно там да се направи по-задълбочен контрол. Нивото на контрол трябва да бъде и на ниво работодатели и аз съм удовлетворена от това, което чувам, защото има фирми, които поради липса на работа съветват своите служители вместо да излизат в неплатен отпуск, да взимат болнични. Трябва да има и контрол на ниво НОИ, където всичко това да бъде вкарано в система и наистина така както НАП има заложена програма за фирми, които имат по-високи разходи или не плащат ДДС, по същия начин би могло да се направи и за болничните.

Цялото интервю с д-р Галинка Павлова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Николай Петров

Николай Петров: Ще се засили контролът на институциите, за да се ограничи издаването на фалшиви болнични

Министърът на здравеопазването  Николай Петров обяви, че вече са набелязани спешни мерки за ограничаване на фалшивите болнични в страната. Ще се засили контролът на институциите, обяви министърът: Има доста добра статистика за определени лекари, за..

публикувано на 24.10.17 в 14:08

Борисов: Засега намерението първите три дни от болничния да се плащат наполовина, няма да се прилага

Премиерът Бойко Борисов заяви, че засега намерението първите три дни от болничния да се плащат наполовина, няма да се прилага, въпреки че много фирми злоупотребяват. Пред министрите той заяви: Всяка рестриктивна мярка създава проблем, затова ще..

обновено на 24.10.17 в 12:25