Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли ремонтиран покривът на единствената спортна зала във Видин?

Общината мълчи

Снимка: Радио ВИДИН

В спортната зала във Видин ежедневно тренират и се състезават стотици деца- бъдещето на Видин, както обичаме да казваме. При дъждовно време обаче обстановката става сложна- покривът тече, а настилката става хлъзгава и опасна. Проблемът съвсем не е от вчера. За него сме алармирали нееднократно, последно- в началото на тази година.

Тогава от Община Видин официално отговориха, че "се предвижда да се направи ремонт на хидроизолацията. 9 000 лв. за тази цел са заложени в списъка за капиталовите разходи на Община Видин за 2017 г. Освен това ръководството на Общинско предприятие "Спортни имоти" има амбицията през тази година да обнови изцяло подовата настилка в залата." Ремонтът така и не се случи до момента, а междувременно видински спортист пострада тежко заради течащия покрив.

На 1 декември- Световния ден за борба със СПИН, във Видин се състоя 12-ото издание на шоуто Мач на звездите. Чакано с нетърпение събитие, което противопоставя в баскетболна среща най-добрите в този спорт видински ученици. По традиция залата в този ден е препълнена, а тази година Радио ВИДИН излъчи пряко срещата, като десетки хиляди също успяха да видят на живо чрез интернет спортния празник. Празник обаче не се получи. Валеше дъжд, а в такова време покривът на Спортна зала "Фестивална" тече. На терена имаше локви, парцали, хлъзгави участъци, участниците в срещата често падаха, а един от тях- Александър Гергов се контузи наистина тежко- в момента е с шина, гипсиран крак и ще бъде извън терените поне половин година. Други участници в срещата също станаха жертва на хлъзгавия терен, но за щастие се отърваха по-леко.

"Веднага, след като влезе в игра, се контузи. Заради протеклия таван децата са разнесли водата по цялото игрище, синът ми е стъпнал и така са се получили нещата. Гипсиран е, 15 дни няма да ходи на училище, предстоят му други интервенции и т.н. Може би поне 6 месеца няма да може да играе"
, каза майката на пострадалия Александър- Соня Гергова.

"Преди няколко години точно под същия кош още един видински състезател получи тежка контузия", припомни слушател на Радио ВИДИН.

"Имам своя позиция по проблема не само от гледна точка на майка, а и от гледна точка на човек, който е напуснал Видин заради такива проблематики, които ме дразнят. Супер елементарни неща, ненаправени във времето. Според мен тези деца въобще не трябваше да играят и този мач трябваше да бъде стопиран. Ако това не беше приятелски мач, а мач на мъжете или беше мач между деца от различни градове? Ако беше пострадало дете от друг град? Кой щеше да понесе отговорността? Кой ще понесе отговорността сега? За мен най-важното е кой ще понесе моралната отговорност, защото за материалните щети на залата ще се намерят пари. Не всичко е пари в този живот, защото в момента синът ми седи вкъщи, не може да излезе, не може да отиде на училище... За мен това е безумие да пуснеш децата на този терен. Безумие е ръководството на града да седи на първите редове в публиката в такава ситуация без да се преценят рисковете. А ремонтът на покрива струва супер елементарни финансови средства, които под една или друга форма могат да се осигурят. Става въпрос за децата- бъдещето на Видин. Това бъдеще, което заради такива дребни препъникамъчета, не желае да остане във Видин. Колко родители след този мач ще спрат децата си от тренировки? Кой не си е свършил работата, та това нещо години наред да стои като нерешен проблем? Днес пострада моето дете, утре може да е детето на някой друг. Може би това трябваше да се случи на моето дете, за да се замисля наистина какво се случва в този град. Жалко е! Така, както аз няма да си оставя детето в този град, така и много хора като мен ще го напуснат. Това, което бих казала на управляващите е: "Ако не знаете как да си подредите града, гледайте от другите". Това е единственото голямо спортно съоръжение във Видин, което събира децата, за да играят. По-добре децата да са в залата, отколкото по заведенията да пият кафета и да пушат", категорична е Соня Гергова.

Инцидентът във видинската спортна зала беше предизвестен, но и предотвратим, защото покривът на съоръжението се нуждае от ремонт- за да не тече при дъжд. Мокрият под, разбира се, създава реална опасност за трениращите и състезаващите се в залата. Проблем, за който от години непрекъснато се сигнализира от треньори, състезатели, родители, медии... Последният мащабен ремонт на зала "Фестивална" е извършен през вече далечната 2010 година. Тогава сградата бе санирана, а дограмата бе подменена. Управител на "Спортни имоти" бе Вардан Папикян, сега- общински съветник от опозиционната група "Единни за промяна":

"Направих и козметични, и сериозни ремонти и промени почти на всички обекти. Оставих зала "Фестивална" в повече от задоволително състояние, като течове от никъде нямаше. Настоящият управител на "Спортни имоти" е жертва на безхаберие и непрофесионален подход от страна на предишен управител. Отдавна говорим за покрива, в Общинския съвет искахме през топлия сезон да се отремонтира, за да не се стига до настоящото състояние. Винаги сме подкрепяли управителя на "Спортни имоти". Няма разногласие, че това трябва да се направи час по-скоро. Виждате какъв е резултатът. Едва ли е нежелание, но явно администрацията на кмета не вярваше, че ще се стигне до тук."

Ремонт на злополучния покрив ще има, очаква се да започне до дни, увери сегашният управител на "Спортни имоти" Юлиян Иванов:

"Има заложени средства, има одобрен изпълнител, просто времето тези дни не позволяваше да се работи."


Отправихме официално запитване до Община Видин, която е собственик на сградата:

"Предвижда ли се ремонт на хидроизолацията на спортна зала "Фестивална", на каква стойност, кога ще бъде извършен, взимат ли се временни мерки? Защо не е извършен през топлите месеци ремонтът, предвиден в средствата за капиталови разходи за 2017 година?"

От общинската администрация обаче отговориха, че няма да коментират темата...

Повече - в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00