Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа на два стандарта

Снимка: БГНЕС

Общо европейско законодателство и общ контролен орган трябва да прекратят практиката на големите вериги магазини и производители да предлагат еднакви храни с различно качество в страните от общия европейски пазар.

За двойния стандарт на продуктите се заговори през март миналата година. Тогава словашко изследване показа значителни разлики в съдържанието на 22 продукта на водещи мултинационални компании, продавани в Източна и Западна Европа.

Има ли двоен стандарт в стоките, предлагани на пазарите в Западна и Източна Европа- това попитахме видинчани:

"Сигурна съм, че има такъв стандарт. При електроуредите също съм убедена, имам личен опит. Затова съм абсолютно сигурна, че сме "втора ръка" хора в Европейски съюз. Смятам, че гражданите сами са виновни. Трябва да протестираме, трябва да имаме гражданско самосъзнание... Може би тук хората са по- бедни.... Сто процента съм сигурен, че го има този двоен стандарт. Нашите търговци мислят да забогатеят набързо, без да се съобразяват с покупателната способност на гражданите... Ходя често в Гърция и сравнявам праховете за пране, сравнявам безалкохолните. Няма нищо общо нашата стока с тяхната. Нашата стока е с много по- ниско качество. Цената е близо до тяхната. В Италия бяхме на екскурзия. В хранителен магазин цените бяха равни на нашите. Нашето качество няма нищо общо с тяхното, иначе цените бяха същите... Не знам, не съм запознат, но мисля, че няма..."

Прекратяване на тази практика е заложено в становището, което ще предложи на комисията по земеделие в Европейския парламент евродепутатът Момчил Неков, който е докладчик по темата за двойния стандарт при храните. Той обясни, че в други комисии се занимават с двойното качество на нехранителните продукти.

"Описвам самия проблем- че е недопустимо да има еднакъв продукт с различни съставки. Няма европейски орган, който да следи за този проблем. Следващият етап е вече да се изработи европейско законодателство. Предвиждане на преходна мярка до прекратяването на тази практика- да се упоменават много ясно различията, ако има местни рецепти. Това го правя с цел, докато се приеме това европейското законодателство, потребителят също да е информиран", заяви пред Веселина Младенова от БНР евродепутатът Момчил Неков.

Европейската комисия отпусна 2 млн. евро за анализ на хранителните продукти в различните страни-членки. Според Момчил Неков този анализ трябва да бъде направен до края на годината, а през 2019-а промените в европейското законодателство, които забраняват двоен стандарт при храните, трябва да са факт.

"Становището ще го внеса края на другата седмица и то ще бъде гласувано през април в комисията по земеделие."

Националният омбудсман, който защитава правата на българските граждани- Мая Манолова заяви, че е категорично против съществуването на практиката на двойните стандарти.

"Като национален омбудсман съм категорично против обидната и унизителна практика на двойните стандарти, а именно- съществуването и предлагането на продукти от една и съща марка, под един и същи бранд, но с различни съставки в различни точки на европейския пазар. От тази практика българските граждани са потърпевши. Това е не просто дискриминация, а обида", подчерта Мая Манолова.

Петицията срещу двойните стандарти при храните, инициирана от омбудсмана Мая Манолова, заместник омбудсмана Диана Ковачева, актьора Камен Донев, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Българския лекарски съюз, Националната мрежа за децата, Националното представителство на студентските съвети и Българския център за нестопанско право е допусната за разглеждане от Комисията по петиции в Европейския парламент. Петицията може да бъде подкрепена от гражданите на специален линк, който предстои да бъде обявен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40