Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маринела Николова, кмет на Козлодуй: "Предвидени са средства за ремонт на пътната инфраструктура"

7
Снимка: Светослав Цветанов

В "Посоките на делника" гостуваме в Козлодуй с изнесено студио на Радио ВИДИН. Срещнахме се с ръководството на общината и проверихме какъв е животът в малкия град, където обаче средната заплата е по-висока от тази в столицата...

Разговаряхме с кмета, Маринела Николова за развитието на града и селищата в общината.

Предвидени са средства за ремонт на съществуващата пътна инфраструктура, както и за изграждането на нова такава в община Козлодуй, каза кметът Маринела Николова:

"Хаджи Димитър" е една от основните улици, по която излиза пътникопотокът от градската част и се влива в околовръстното шосе. Другата улица е "Симеон Русков". Там също по едно споразумение, което имаме с АЕЦ "Козлодуй" за предоставяне на средства, тече процедура за избор на изпълнител. Така че и този участък през 2018 година ще бъде ремонтиран, за да можем да осигурим две улици, които са основни за изход от градската част..."

Община Козлодуй очаква да подпише договор с Държавен фонд "Земеделие" за изграждане на улиците "Христо Ботев" и "Радецки" за над 5 800 000 лева. Предстои пописване и на договор за водопровода на село Хърлец, който е на стойност над 5 700 000 млн. лева. По трансграничен проект ще се извърши реконструкция на две от отделенията на общинската болница. Ремонтът е на стойност над 1 400 000 лева, добави Маринела Николова.

"Дългоочакваното изграждане на околовръстното шосе на Козлодуй ще започне през пролетта. Проектът вече е разработен, ние сме го одобрили", каза Ира Стефанова от Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци":

"Успяхме да реализираме финансиране за този проект от Международния фонд "Козлодуй". Проведохме процедура за избор на изпълнител и сме сключили договор за извършването на рехабилитацията и довършването на околовръстното шосе. Сключили сме договор за независим строителен надзор. Ще започнем строителството през пролетта- тогава, когато АПИ (Агенция "Пътна инфраструктура"- бел. ред.) вдигнат забраната за провеждане на дейности по пътната настилка..."   

Рехабилитацията на пътя се очаква да бъде завършена през 2019 година.

В изнесеното студио на Радио ВИДИН говорим още с председателя на Общинския съвет, Мая Занева, за бюджета за 2018 година. С представители на различни институции говорим за хранилището и новите проекти за извеждане на ядрени мощности, за културния календар на Общината, за някои исторически и малко познати факти около Освобождението, както и за единствения по рода си кораб-музей "Радецки".

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59