Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Попов: "Видин ще пострада от предстоящото окрупняване на регионите"

Снимка: БГНЕС

Заради намалялото през последните години население на Северозапада, предстои да бъдат обособени нови райони на планиране в България. В момента районите от второ ниво, т. нар. NUTS 2, в страната са шест. В Северозападния влизат областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен, с център Видин. Според европейския регламент минималният брой население за район от второ ниво е 800 000 души, а максималният - 3 млн. души. Според статистическите данни в момента Северозападният район за планиране е под 800 000 души, а Северен централен район е с население малко над изискуемия минимум и това налага промяна в районирането.

Според експерти, участвали в разработването, най-вероятният вариант е районите да останат шест, но да се промени обхватът на областите, които влизат в тях. София става самостоятелен район, защото доходите на населението в столицата и икономическите ѝ показатели са над средните за Европейския съюз.

Кой вариант ще бъде избран, ще стане ясно след широко обществено обсъждане, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и уточни, че новото райониране е за нуждите на планирането на еврофондовете и за статистиката и няма връзка с административно-териториалното деление на страната.

Междуведомствена работна група предлага три варианта за нов териториален обхват на районите:

СнимкаПървият вариант предвижда в страната да има пет района, като Северозападният да включва областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.








СнимкаСпоред втория вариант районите от ниво 2 ще бъдат четири. Областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра ще формират Дунавския район.






СнимкаТретият вариант предвижда запазване на броя на районите - шест, но с променен обхват. В Западния район ще се включват областите Софийска, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца. Според този вариант област София-град ще бъде обособена в самостоятелен район.








Председателят на регионалната комисия в Парламента Искрен Веселинов смята, че за Северна България най-удачен би бил вариантът, при който се обособява Дунавски район за планиране. Така европейската река би могла да се използва по-пълноценно като възможност за инвестиции и развитие на градовете по поречието ѝ.

Какво представляват районите за планиране? На 27 юли 2000 г. Министерският съвет обособява шест района за планиране на територията на страната. Законът за регионално развитие, влязъл в сила на 20 февруари 2004 г., урежда обществените отношения, свързани с планирането, програмирането, управлението, ресурсното осигуряване, държавното подпомагане, наблюдението, контрола и оценката на регионалното развитие. Стратегическото планиране за постигане на целите на регионалното развитие е предвидено да се осъществява чрез разработването и изпълнението на Национална стратегия за регионално развитие и Областни стратегии за развитие.

Всеки от районите за планиране обхваща територията на няколко области в страната. До 2006 г. Северозападният район включва областите - Видин, Враца и Монтана. През месец декември 2007 г. границите са променени поради изискване от Евростат за териториалните единици в рамките на Европейския съюз, според които в един регион трябва да живеят минимум 800 000. Така Северозападният район за планиране вече включва Областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч. 10 години по-късно обаче  и в тези 5 области вече живеят по-малко от необходимия минимум.

"Окрупняването на регионите според мен няма да доведе до целенасочена ясна инвестиция от страна на държавата към Видин, от която Видин безспорно се нуждае. Защото, доколкото разбрах, Видин отново ще бъде в пакет с по-бедни региони. Няма да има възможност за инвестиране в окрупнения регион. Инвестициите ще бягат от този регион, защото като цяло изостаналите региони няма да са привлекателни за инвеститорите. Мисля, че Видин ще пострада от това окрупняване", обясни народният представител от видинския избирателен район, член на групата на "БСП Лява България" Филип Попов.

Районите за планиране в страната са обособени преди 17 години. Те не са административно-териториални единици, както областите или общините, а служат за статистически цели, съгласно изискванията на Евростат и за разпределяне на европейските фондове. Целта е да се отговори на европейските критерии за населението в така наречените региони за планиране и така да се планират и осигурят необходимите за всеки регион пари от еврофондовете и други инвестиции. Към по-бедните и неразвити райони трябваше да бъдат насочвани целенасочено повече и преференциално европейски средства, за да догонят по-развитите си съседи. Статистиката обаче показва, че за 9 години- от 2007 до 2015 в целия Северозападен район, включващ областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, са влезли малко над 916 млн. лева евросредства. За сравнение за същия период в съседния- Югозападен район за планиране, включващ областите София, Перник, Кюстендил и Благоевград, са усвоени над 5 млрд. и 500 млн. лева или близо 6 пъти повече средства.

"Досега не се насочваха правилно никакви средства. Редица са фактите, които показват, че инвестициите към Видин не са насочвани правилно. Регионът се обезкърви относно административен капацитет, който би могъл да работи за привличане на евросредства, и се получава поредният "параграф 22", добави Филип Попов.

Новото райониране, съобразено с европейските критерии, трябва да влезе в сила за следващия програмен период- 2021-2027 г., за да няма проблеми с усвояването на евросредствата за регионално развитие от новия бюджет на ЕС. По всичко обаче личи, че Видин вече няма да е център на своя район, ще се наложи да се конкурира с градове като Русе, Велико Търново, Благоевград, които вече заявиха намеренията си да са регионални лидери.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03