Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опечаленото семейство търси справедливост

Прокуратурата наложи 3000 лева парична гаранция на обвиняем за смърт на пътя

Турският шофьор, обвинен за инцидента, е със забрана да напуска страната. Чакат се експертизи за изясняване на причината за катастрофата край Видин

Снимка: Радио ВИДИН
3 000 лв. ли струва един човешки живот? Безнаказан ли трябва да остане един убиец? Тези въпроси си задава семейството на загиналия в катастрофа в началото на март край видинското село Ивановци Калоян Диков. Рано сутринта на 8 март, на главен път Е-79, турски товарен автомобил навлиза в насрещната лента и се блъска в микробуса на 37-годишния мъж от Видин, който загива на място. Семейството казва, че той е безупречен шофьор, със златен талон, който се дава само на водачи, които повече от 6 години не са извършили никакво нарушение. От този тежък момент две момичета- на 8 и 14 години остават без баща, само със своята майка, половинката в живота на Калоян- Радостина Вътова, която казва, че те са нейната единствена опора в тези тежки моменти. 


Шофьорът на турския тир е напуснал Видин и вече е в София, няма охрана около себе си, а товарният автомобил е изнесен от града, споделят близките. Справедливост е единственото нещо, което иска семейството на Калоян. Не искаме пари, искаме само шофьорът на турския тир да си получи заслуженото, казва братът на загиналия- Цветан Диков:

"Искаме справедливост и истината. Горе, на мястото на катастрофата, има свидетел, турският гражданин е изпреварвал друг български тир и е причинил смъртта на брат ми. Човекът, който е подал сигнала, е този с тира, който турският гражданин е изпреварвал.... Направено му е лечение за 4 дни, след което неговият адвокат, с личния си автомобил го е извел от болницата, това го има в коментарите във Фейсбук... Протоколът от КАТ от ПТП-то не отговаря на истината. Там е посочен водач 1- виновен и водач 2- потърпевш. Няма нарисуван другия камион, който турчинът е изпреварвал... Имам сведения, че турският водач е казал, че не помни нищо, че е бил заспал, което също не отговаря на истината. Имало е гъста мъгла, видимостта е била много намалена. На самите снимки се вижда, че микробусът, който е управлявал брат ми, е на мантинелата. Той е опитвал да избегне трагедията... По информация е в Софийска болница, там са му извършени операции. Не го пази никой, няма охрана..."

Цветан Диков казва още, че шофьорът на тира има забрана за напускане на страната:

Загиналият в катастрофа край Видин Калоян Диков"Казаха, че има забрана за напускане на страната и 3 000 лв. гаранция, но според мен тези пари не определят един човешки живот. И според мен това е несправедливо. Беше ми казано, че това се води непредумишлено убийство и няма закон, по който да го задържат под стража. Значи, всеки един, който има 3 000 лв., може да дойде в България, да убие мен, на някой децата и да си тръгне необезпокояван. Нямам думи... За автомобилите какво да ви кажа? Прибраха ги четвъртък, след катастрофата, до един автосервиз до КАТ. Бяха спрени един до друг, аз съм снимал. В понеделник отидох горе, събрах сили да видя какво става. Турският тир беше спрян до буса, в който загина братчето ми... В тира беше източена нафтата, бяха свалени тазовете, беше взето всичко. Защо такъв нов автомобил, по непотвърдена информация, е управляван с тахошайби, а не с дигитална карта? Това е едното мое питане. Няма кой да ми даде информация с колко километра е управлявал тира. Шофьорът твърди, че е бил заспал. Аз лично съм бил на мястото и сигурно и сега се вижда спирачният му път, което означава, че не е бил заспал. За мен този водач не е извършил непредумишлено убийство. Умишлено си е тръгнал да си изпреварва. Няма го турският тир, няма го убиецът на брат ми. Седя и не зная към кой да се обърна. Законите не са ли еднакви за всички страни?"

"Само справедливост за неговата смърт. Той трябва да си получи заслуженото. Това искам...". Това са единствените думи, които Радостина Вътова- жената на Калоян успя да каже, защото сълзите ѝ не спират и до днес.

Огромното си недоволство срещу законите в държавата изказа жената на Цветан Диков- Силвия Нешева:

"Нашата държава няма закони, няма закони за българите. Защитава всички чужди граждани. Това не е справедливо."

Лелята на загиналия Калоян- Митанка Вълова също казва, че иска единствено справедливост:

"Здравен работник съм, помня думите на доктора, че от моя племенник не може да се събере нищо. И аз искам същото, всички искаме справедливост. Нямаме държава. Питам, как турските власти се задействаха, за да измъкнат своя гражданин и защо всички убийци, повечето от които са турци, ги извеждат от страната и остават безнаказани. Това няма да върне Калоян, да си помислят управляващите, Народът ни не е глупав. Той търпи, но не е глупав."

Потърсихме прокуратурата, за да разберем каква мярка е приложена спрямо шофьора на товарния автомобил, защо не е задържан и на какъв етап е разследването по случая. Ето какво ни отговориха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София:

"Във връзка с пътнотранспортно произшествие, станало на 08.03.2018 г. в гр. Видин, при което на място загинал мъж, е било образувано досъдебно производство, под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин. Водачът на товарен автомобил, който е гражданин на Р Турция, е бил привлечен в качеството на обвиняем.

Според първоначалните данни, причината за настъпилия пътен инцидент е превишена скорост на движение на товарния автомобил, управляван от обвиняемия, и навлизане в насрещната лента, в резултат на което последвал удар с движещия се насреща микробус.

Вследствие на претърпения инцидент и тежкото общо състояние на обвиняемия, същият е бил транспортиран в лечебно заведение за оказване на медицинска помощ. Той е с фрактури на крайниците, поради което е бил опериран. Понастоящем турският гражданин се намира в болница в гр. София за оперативно лечение.

Обвиняемият е с наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на три хиляди лева, която е внесена, и със забрана да напуска пределите на страната, за което са уведомени всички ГКПП в страната. 

Извършената по досъдебното производство съдебнохимическа експертиза не е установила наличие на алкохол в кръвните проби на водача и пострадалия. Очакват се резултати от назначените токсикохимична експертиза за наличие на наркотични вещества, както и автотехническа за установяване на причината за настъпилото ПТП."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50