Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За живота в красивото, но опустяващо село Средогрив

Снимка: Радио Видин
Нашето пролетно посещение в рубриката "Добро утро, кмете!", в която се опитваме да сме най-близо до хората, е в малкото планинско село Средогрив, община Чупрене. В него живеят малко повече от стотина души, предимно в третата възраст. Разговорът ни с неколцината местни жители, които срещаме на площада, се върти около нелекото битие на възрастните хора, ниските пенсии и болежките от старините. Анкетираните са на възраст около 80 години. За тези, които са с няколко години по-малко, казват, че са млади и още могат да работят и да са полезни на себе си и децата си. И макар че проявяват чувство за хумор, признават, че нещата на вървят на добре в Северозапада. За пример дават здравеопазването и възрастта на един от лекарите в белоградчишката болница, който на 83-годишна възраст лекува пациенти.

"Обещават работа за младите, нищо не дадоха. А пенсиите, да не говорим, за тия 250 лева, и великденските 40 лева. Те си гласуваха големите пари за тях, а на нас пенсионерите ни подхвърлиха 40 лева да ни замажат очите. Нищо не става и от това нашето здравеопазване, може ли лекар да те преглежда и лекува на 83 години"
, оплакаха се местните.

Разговорът с хората от Средогрив продължава с размисли за живота в красивото, но опустяващо населено място. Вярват ли в заклинания възрастните и какво правят, за да не им е уроки, за това говорим на петък, 13-и:

"Стара жена съм, на магии не вярвам. Какво са това- магии, уроки, заблуждават хората. Има уроки, вятър работа. На 83 години съм и знам, че кой каквото си направи, това си носи, магиите им били виновни..."


Най-голямата мъка на възрастните хора от Средогрив е липсата на внимание- и от институциите, и от собствените им деца. За младите смятат, че са разглезени и нямат трудови навици. Тежи им още, че в селото заглъхнала детската врява.

Снимка"Заради това, че не се раждат деца, малцинствените групи ще ни претопят, рано или късно. Тъгуваме за бай Тошовото време, когато животът беше спокоен и подреден. Спяхме отключени, работехме, цехове, заводи, народът пътуваше всеки ден до работа"

Кмет на Средогрив от дълги години е Красимир Кирилов. Отчита загубата на хора, вследствие на което жителите са около 70. Това, което им е необходимо, е добър пиар, който да покаже на туристите колко много природни дадености има техният край.

"Имаме какво да покажем, има къщи за гости и в Средогрив, и в Горни Лом, и в Чупрене. Природата е уникална. Има и свободни къщи при нас. Надяваме се ски пистите като станат, по проекта на Чупрене за ски зоната, те да засилят туристическия поток. Надеждата ми е, че ще стане, защото това е единственият вариант нещо да се промени в този край", обясни Кирилов.


В началото на пролетта село Средогрив оживява. Започва пролетното почистване и работата по градините. Ще се довършат и някои започнати от предишния сезон ремонти, един от обектите е волейболно игрище. На въпрос защо в село предимно с пенсионери правят спортна площадка, кметът отговори, че са длъжни да се грижат за всички възрасти. След като направили пенсионерски клуб, сега ще мислят и за децата, които идват ваканциите при бабите и дядовците си. Имат и друга идея- да придобият собствеността върху помещение на "Селкооп" от Горни Лом, да го ремонтират и да поставят тенис маса. Местните деца са едва 5, които учат в Белоградчик и Горни Лом. Според кмета Красимир Кирилов, бъдещето на местните училища също е обречено.
 
Още за Средогрив може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00