Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествено честване на 142-рата годишнина от слизането на Ботевата чета в Козлодуй

10
Снимка: Радио ВИДИН

В Козлодуй беше даден старт на 72-рия Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета - Козлодуй - Околчица".  

"Ботев, толкова години след неговата гибелна саможертва продължава да е нужен на българския народ като хляба и солта." С тези думи беше даден старт на тържествата по повод 142 години от слизането на Ботев и неговите четници на козлодуйския бряг. Програмата откри Маринела Николова, кмет на Община Козлодуй.

"Уважаеми млади патриоти, 142 години откакто тук акостира корабът "Радецки" и на този бряг слезе Ботев и неговата чета. 72 години всяка година отряди като вашите тръгват по стъпките на Ботев. Това не е обикновен поход. Това е открит урок по патриотизъм, по любов към отечеството. Защото сме потомци на велик народ, защото свободата не ни е подарена. Свободата е спечелена с всяка капка кръв. 194 четници са стъпили тук. 76 са дочакали освобождението. Всички ние сме потомци на тези славни герои", приветства походниците Цвета Караянчева, председател на Народното събрание и почетен патрон на похода.

СнимкаОт палубата на параход "Радецки" започна възстановка на слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг.
В изявата взеха участие родолюбци от Национален съюз "Единение" и от патриотични организации от Видин, Русе, Самоков и Луковит. Събитието пресъздаде превземането на парахода, прочитането на писмото до капитана и слизането от плавателния съд.

В ролята на Христо Ботев се превъплъти Филип Филипов,
за когото да влезе в ролята на революционера е чест за поредна година.

"Чувството е велико. Защото, само когато облечеш униформа, доближаваща се до тази, с която е бил войводата, отношението на всички става различно. Уважението, погледите, респектът, само това те кара да бъдеш малко повече патриот", каза Филип Филипов.

"Имаме удоволствието да ни бъде възложена задачата да организираме възстановката на слизането на Ботевата чета от парахода "Радецки". Ние това нещо го правим за пети път. Участват заедно с нашите клубове от сдружението и сродни организации, с които работим от Самоков, Луковит, Русе, Плевен, от Видин. В момента тук са 45 души", заяви Георги Маринов, председател на Национален съюз "Единение".

СнимкаЕдиният епизод е на парахода- пресъздадено бе превземането му и прочитането на писмото до капитана. След това четниците слязоха на брега и участваха в престрелка с турци.

Видинският патриотичен клуб "Бдинци" участва за пета година във възстановката:

"Радвам се, че все по- млади участват в една или друга роля. Виждам през изминалите години искрицата на дечицата, които ще тръгнат на похода- с каква гордост посрещат всичко, с какъв трепет и блясък в учите и респект към всичко това, което се е случило преди години", коментира Ивайло Иванов, член на патриотичен клуб "Бдинци" и на съюз "Съединение".

Във възстановката при слизането на Ботевата чета участва и Янислав Грозданов в ролята на турски съгледвач, изпратен да залови враговете. Той е от софийската организация на Национален клуб "Единение":

"Тук сме 17 души. От 2007 година насам станах член на този съюз и участвам винаги. Не винаги съм от враговете- турчин. Миналата година бях поп Сава Катрафилов- попът на Ботевата чета. Сега ми се падна тази роля. По- трудно е, защото хората обичат героите."

Снимка142 години от подвига на Ботев бяха отбелязани с богата празнична програма, много приветствия и цветя от институции, организации и граждани. Тържествената заря-проверка проведе военно формирование 54 990 – Враца, последвано от пищна заря.

Началото на Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета" бе дадено днес, когато над 1100 души от различни краища на България тръгнаха по нелекия път на революционера.

В Националния туристически поход участват 1166 походници- ученици и техните ръководители от общините Враца, Козлодуй, Борован, Бяла Слатина, Роман, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Айтос, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, София, Стара Загора и Ямбол, студенти и граждани от цяла България.

Иван Тодоров е ръководител на 45 походници, които представят Стара Загора:

"Основно групата ни е ученическа. Лично на мен ми е за седма година поред, като за шеста година организирам и водя група. За мен това е един специален поход, който е със специален дух. На никаква друга проява подобна не съм видял такъв дух. Изключително важен е този поход за патриотичното възпитание на младежите. През тази една седмица ние преживяваме доста неща. След тези 120 километра всяка една група успява да се сплоти, децата да усетят друг начин на живот."

СнимкаНайден Христов е от град Ябланица, с групата от Кнежа ще извърви стъпките на Ботев и неговата чета за 9-та година:

"Всяка година очаквам ново приключение, ново забавление. Първите два прехода са много тежки, особено първият, защото е само през ливади и трудно проходимо, ако е дъждовно, защото става много кално. По принцип никога не ни стига водата, но се издържа. Старите винаги носим повече вода."

Пътя на Ботевата чета- от Козлодуй до Околчица тази година ще изминат 38 души от Кнежа. Сред тях е Детелина Бодилкова, учител в училище "Отец Паисий":

"Нашето училище 16 години поредни ходи. С моите ученици тръгнахме така, на майтап, хареса им. Имаме и още деца, които продължава и идват с нас, въпреки че не са вече ученици. Аз и като ученичка и студентка съм ходила, та 24 години имам общо."

За шеста поредна година в похода участва и видинска група от 40 души- ученици и учители от Професионална гимназия "Проф д-р Асен Златаров".

Походниците трябва да стигнат връх Околчица на 1 юни. Там ще пренощуват и на следващия ден- 2 юни, ще се присъединят към всенародното поклонение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31