Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериен обирджия тормози хората в село Липен

10
Снимка: Радио Видин

Село Липен се намира в община Монтана. Голямо, подредено и чисто село, в което живеят около 250 души. Населеното място е старо, с повече от 600-годишна история. В разцвета си около 1940-та година населението му е било към 1800 души. Срещнахме се с кмета четвърти мандат Венчо Латинов в подредения му кабинет в ремонтираната сграда на кметството. Разказва за историята на Липен и за доброволния труд на предците им, построили училището и църквата.

"Първо започнали да строят църквата. После хората решили, че е по-добре да се направи училище за децата да има къде да учат. Така градежът на църквата продължил 24 години. Училището ползвали и за читалище, изнасяли театрални постановки. Всичко е правено на доброволни начала. Камъните извозвали с много волски коли. Селото било многолюдно", разказа историята кметът.

СнимкаВ днешни дни Липен е спокойно населено място, което кара все повече хора да купуват имоти и да се местят да живеят на село. Жителите му обаче са пропищели от сериен обирджия. Крадецът навсякъде прави едно и също- краде храна. На една от последните му кражби сложил кофи върху охранителните камери, за да не снимат лицето му. За  няколко месеца са обрани десетки къщи.

"Един и същ е, брат му по затворите. От полицейския участък в Монтана идват всяка вечер, те го хващаха, но го пускат. Хората ме питат - това държава ли е, полиция ли е?! Гледаме го как влиза, на камерите, слага шишета на тях да не го снимат. От полицията казват, че това не е доказателство. Само храна търси, друго не взима, гладен... Местен човек е, не е от контингента"
, обясни кметът.

Друг проблем в Липен е липсата на обхват на мобилните оператори. Преговори с тях има, като все още се уточнява къде да се разположат антените, обясни кметът Венчо Латинов. Очаква в най-скоро време да се разберат и селото най-сетне да има нормални комуникационни връзки през следващия месец.

В Липен имат футболен отбор, с името "Дичо", който е тяхната гордост. Кметът Венчо Латинов, като бивш футболист, разказва със страст за футболните им изяви и за личния си опит на игрището. Наличието на певческа и танцова група, и футбол прави селото живо, категоричен е той:

"Имаме си футболен отбор. И то не лош, стабилен, с футболисти, отпаднали от юношите на "Ботев"- Враца. Бивш футболист съм, ходил съм при юношите на "Ботев"- Враца, по Монтана също, играл съм много."


СнимкаЧиталище "Пробуда"е създадено през 1926 г. от група будни хора в Липен - Ангел Иванов, Николай Наков, Мито Замфиров, Христо Димов и поп Кузма Павлов. Първата театрална постановка е направена в старото училище. Като в учителската стая е направена сцената от чинове и ритли на волска каруца, а за завеси са пуснати двуполи кълчищни черги. И днес сградата е добре поддържана, с богата колекция от старинни предмети от бита на българина, дарени от местни хора. За битовия кът и групите към читалището разказва Биляна Петкова, секретар на НЧ "Пробуда".

"Стан, мотовилки, дарак за вълна, синията и трикраките столчета, старите тъкани черги, всичко е от хората от селото. Имаме много носии, ямурлуци. Откакто го има читалището, я има и певческата група за автентичен фолклор."


На 1 километър в северна посока от с. Липен има местност, която се нарича "Дедовско дърво" или "Дедово дърво", където до скоро имало вековно дърво. Преданието е, че след загиването на старото дърво там винаги пониквала млада фиданка. Богомилите чели своите молитви не в църкви, а под големи дървета, в гори или на високи места. С името на дедеца или дядото етимологически са свързани и имена на други околни местности.

Още за село Липен може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59