Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капанът на хазарта

Снимка: Пламен Коцев
В "Посоките на делника" говорим за въздействието на рекламите за лотарийни игри върху психиката ни и социален отдушник ли са залозите за бързи пари. Лотарийните билети са изключително популярни в България, така е и във Видин. Могат да се закупят от различни места, офиси на мобилни оператори, супермаркети, магазинчета, будки, кафенета, бензиностанции. Хора от всякакви възрасти трият канещи те да опиташ късмета си шарени картончета.

"На лотарийни билети не може да се разчита, може да се играе, но не и да се разчита за печалба, късмет. Взимал съм си, но безрезултатно. Знам, че е лъжа и измама, но пак купувам с надеждата да съм като милионерите, толкова вече станаха в България. Играя, да, печеля по два, по четири лева. Всеки ден по едничко пускам, страст..."
, коментираха видинчани.

Обединението "Демократична България", включващо ДСБ, "Да, България" и "Зелените", изпрати до председателя на парламента и парламентарните групи предложение за актуализиране на текстовете от Закона за хазарта. В проекта се предлага забрана за телевизионната реклама на частни лотарии преди 22 часа.

"Агресивната реклама, на която сме свидетели в момента, води до изкривяване на съзнанието на всички наши съграждани, че именно това е начинът да решат своите финансови и лични проблеми с участието в подобни игри."
 Това отбеляза в интервю на Диана Янкулова от програма "Хоризонт" Християн Митев, депутат от "Обединени патриоти".

Асоциацията на българските радио- и телевизионните оператори (АБРО) настоя текстовете да се подложат на обществена дискусия с бизнеса, експерти, медии и с всички, които имат отношение по темата. Прибързаното приемане на неясна редакция на Закона няма да доведе до ползи за обществото, смятат от АБРО.

Проучване за разпространението и регулацията на лотарийните игри показва, че атаката срещу рекламата и срещу начина на разпространение не е категорична. 

"Около една трета от хората не изразяват позиция", казва Васил Тончев - директор на социологическата агенция "Сова Харис", която е направила проучването по поръчка и с финансиране от Института за модерна политика. Той коментира пред колегата Лора Търколева защо една трета от хората не могат да преценят дали да се забранят този тип реклами и израз на какво е манията по триене на билетчета. В проучването се казва още, че основата част от участниците в тези игри са хора със средни доходи между 400 и 1000 лева месечно.

СнимкаЗабраната на реклама на хазартни и лотарийни игри в родния ефир е наложителна и дори малко закъсняла, смята психотерапевтът д-р Ивайло Димитров. Той от години се занимава с различни зависимости и смята, че проблемът вече е придобил огромни размери. Най-лошото е, че се създава усещане, че е нормално някой да си купи билетче и срещу 5-10 лева да стане много богат. Проблемът се осъзнава, когато вече има пристрастяване, казва психотерапевтът Силвия Славчева от клиника за терапия със зависимости:
"Обществото ни много високо толерира този проблем и възприема като нормално поведение, което не крие никакви рискове. Хората не го разпознават като проблем, а едва когато се достигне до по-сериозни щети, които засягат и личността на човек. Щети, чисто емоционални, поведенчески и материални, които се разпознават и от близките, едва тогава са склонни да потърсят професионална помощ. Това е вече на етап формирана зависимост и пристрастяване. Мотивите за игра на хазарт са свързани със задоволяването на такива физически нужди и потребности, които са свързани с възможността да спечеля голяма сума пари по лесния начин.Това е капанът на хазарта."

СнимкаПо думите на специалиста хазартната и опиевата зависимост причиняват едни и същи въздействия върху мозъка, а самопомощ е почти невъзможна:

"Това, което се наблюдава  при хазартните игри е, че много хора в напреднал стадий имат промени в мозъка, които много наподобяват промените при хора, употребяващи наркотици. Само че ефектът тук не се дължи на дрогата, а идва от играта на хазарт. При опиевата зависимост има друсане с вещества, докато при хазартната зависимост има друсане на емоцията."

СнимкаПо-рестриктивен ли е режимът към рекламите за лотарийни и хазартни игри в съседните ни държави? Пример от южната ни съседка, където се оказва, че при телевизионни реклами има надпис, предупреждаващ, че игрите на късмета не водят до решаване на финансовите проблеми на играещия. Лотарията навсякъде е нещо като мафия, е мнението на Никос Кадианос от Гърция, който е на гости във Видин.

"Навсякъде зад големите печалби има мафия. Всички играем с надеждата да спечелим, признавам, че и аз трия билетчета, казваме им "скрац". Само не ме питайте колко съм спечелил. При нас в Гърция лотарийни билети се продават само на определени места, по бензиностанции и магазини няма. И при нас има реклами по телевизията. Но тук, при вас, в България играя повече, отколкото в Гърция", казва гръцкият банкер и до скоро радио водещ Никос Кадианос.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16