Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да спазваме етикет и полезна ли е човешката суета

Снимка: БГНЕС

В миналото отдаването на голямо внимание към самите нас се е смятало за грях, но в наши дни то се възприема като уважение към себе си и околните. Оказва се, че суетата може и да е полезна, когато я използваме, за да направим добро впечатление. Но е и вредна, щом стане наша фикс идея. Суетата е израз на желанието да ни обърнат внимание. В крайна сметка човек не прави нищо, ако не иска да бъде забелязан. Отделно от това никой не би се отказал да остави добро впечатление у друг човек, което да формира позитивно отношение от отсрещната страна. 

Нека започнем с младите хора. Как са възпитани те и спазват ли етикета днес? Има ли от къде да се научат какво точно и как трябва да се постъпи в конкретна ситуация? Йорданка Петрова разговаря с Радослав Георгиев, млад човек от Видин и председател на Сдружение "Активно общество". 

"Това, което характеризира младите хора до някаква степен се описва с думата "промяна". Младите хора не спазват етикет. Малко от тях осъзнават изобщо какво е етикет. Характерно е, че някаква част от етикета, която е свързана с възпитанието им е присъща и особено при тези, които са отраснали и възпитани в семейства, където наистина държат на това" - каза Радослав Георгиев и коментира как една жена може да привлече вниманието на мъжете върху себе. Задължително ли е да бъде суетна и окичена с много накити или кичозни дрехи, за да бъде атрактивна в погледа на мъжа отсреща? 

"Важно е какво е отношението, което една жена създава. Това създава авторитет, освен чувството за мярка. Дори и несъзнателно околните я оценяват като премерен човек, който знае какво прави. Изключително пищните дрехи не създават чувството за уважение, а единствено чувство за привлекателност. Модните тенденции винаги са били следвани, което не е толкова страшно. Трудно е, когато човек се опитва да води един начин на живот, а етикетът изисква съвсем различни неща."  


Суетата е полезна, когато изпраща позитивното послание, но може да е и вредна, ако излъчва негативизъм. За съжаление, понякога суетата засяга отношенията ни с другите хора. Суетният проявява егоизъм и по този начин се отчуждава. Доколко е важна прическата на един човек за общия му външен вид и прекалените грижи за косата ни могат ли да ни направят суетни? За модните тенденции през лятото и стилните прически тази година, Йорданка Петрова разговаря с Иво Желязков, собственик на фризьорско ателие във Видин. 

"Тазгодишните тенденции в мъжките прически са подстригани коси средно, дълго, на гребени. Повечето прически са къси встрани и дълги върхове. Оцветяването също е модерно. Всяка прическа си има различна помада за поддържане. Модните тенденции трябва да се следват. Друг е въпросът дали отделните хора искат да ги спазват. Сега наблюдаваме и световното първенство и всички футболисти са подстригани почти по еднакъв начин. Хубавото е, че мъжете започнаха да се поддържат повече отпреди" - каза Иво Желязков.


Как трябва да изглежда пред дамите днес изисканият мъж и кавалерът? 

Александър Тодоров, ръководител на мъжкия камерен хор в Белоградчик коментира пред Красимир Каменов.

"Важното е мъжът да бъде директен в изказа си. Една истински дама винаги ще оцени подводните камъни, поставени по един лесно разгадаем начин и ще оцени истинското джентълменско поведение" - каза Александър Тодоров. Видинчани са категорични, че суетата е полезно качество, стига да не се прекалява с това. 

"Не трябва да се изпада в крайности, защото това понякога дразни и околните ... Еднакво суетни са мъжете и жените ... Суетата може да е от куртоазия, някои избиват комплекси, а други просто така са родени, особено хората на изкуството" - коментираха видинчани. 

Темата, както и целите интервюта с Радослав Георгиев и Иво Желязков можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59