Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрашен ли е бизнесът от недостиг на кадри

Снимка: Радио Видин

Преди дни от Асоциацията на индустриалния капитал в България прогнозираха, че в следващите 5 години на пазара на труда в България няма да достигат 500 хиляди работници. Недостигът на кадри ще бъде причината и чуждестранните инвеститори да нямат възможност за разширяване на бизнеса си в страната. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Според него в областта на автомобилостроенето ще се търсят 45 хиляди работници. В момента има остър недостиг на инженерно-технически кадри - както квалифицирани работници, така и машинни и електроинженери, ИТ специалисти. Васил Велев коментира още, че най-голямо търсене не само на българския пазар, но и в Европа, има на инженери. През първата половина на годината в бюрата по труда са обявени 312 свободни работни места за такива специалисти, като най-многобройни са тези в София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Русе. 

Каква е ситуацията в Северозападна България? Възможно ли е бизнесът да не може да намери квалифицирани кадри в следващите няколко години?

Видинчани са категорични, че трудовото възнаграждение е основното, което може да мотивира младите специалисти и работници да останат да живеят и работят в България. Потърсихме за коментар Иван Сергисов, регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал за Северозападна България: 


"За съжаление това е възможно и нещата ще се развиват именно в тази посока. Говори се, че голяма част от качествените хора отдавна са напуснали България. Промените, които направиха много български правителства в образованието с тези нови програми и това надграждане доведоха до създаването на толкова много висши учебни заведения, които фактически не подготвят реални кадри за развитието на българския бизнес" - каза Иван Сергисов и допълни: 


"Съществува реална опасност за забавянето на темповете на икономиката ни при тези мрачни прогнози за недостиг на кадри на пазара на труда. Ние сме длъжни тези проблеми да бъдат поставени на дневен ред и да бъдат решени. Няма никакво значение кой е на власт - на власт са българи, а не хора от друго място."



Инженерната професия е по-трудна за усвояване и въпреки че възнагражденията вече са по- добри, кандидатите не са достатъчно, а оттам и подборът не е достатъчно добър. Оказва се, че бизнесът все повече се задъхва при подбора на кадри в редиците си, независимо от дейността. 


Разговаряхме със Светла Павлова, която е родом от Видин, но има частен семеен бизнес в областта на образованието и науката. Тя е готова да даде и по- висока заплата на своите служители, но за съжаление все по- рядко получава това, което желае като трудова дейност от тях: 


"Аз мисля, че може и по- скоро да няма хора. Ние се задъхваме и в момента и аз трудно намирам персонал. Живеем във време, в което всеки се интересува от заплатата, но аз изпитвам трудността да намирам интелигентни хора. Много са нещата, които трябва да се променят" - коментира Светла Павлова


Задъхва ли се бизнесът в Северозапада при наемането на кадри и може ли да се окаже решение на проблема привличането на кадри от съседни страни- това попитахме Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско-промишлена палата: 


"Това е проблем на нашия край, може би на цяла България и на света. Ние организираме постоянно курсове за преквалификация, но всеки идва и пита за заплащане и когато чуе, че няма такова си тръгва. Голямата част от мотивацията е трудовото възнаграждение, но при нас хората имат големи очаквания, но те са далече от възможностите на работодателите. Много хора след завършване на училище остават в неактивна позиция, която ги демотивира допълнително" - каза Красимир Кирилов.


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45