Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозападът: Добро място за живеене ли е?

Снимка: Колаж на Кристиян Кирилов

След като топ футболистът на Ботев/Враца/ Валери Божинов сравни града с Ню Йорк с фразата- "Враца ми е като Ню Йорк", решихме да попитаме:" Дали Северозападът е добро място за живеене?"

Теодосия Микова е на 19 години и е избрала да остане във Видин и да учи във филиала на Русенския университет. Тя има надежда, че ситуацията в северозапада ще се оправи и счита Видин за добро място за живеене. Ако обаче хората станат по- добри:

"Като млад човек прецених, че бъдещето ми е тук във Видин...Хората трябва да са по- позитивни и по- добри и нещата ще се оправят...Трябва да има инвестиции и работа за тях...От моите съученици само петима сме тук във Видин...Ние сме на две граници  и нещата ще се променят...".

Рали Куманова е от Пловдив и работи в "Симфониета"- Видин. Живяла е и в София, но когато получава предложение за работа тук не се поколебава да напусне големия град и да се премести в по- спокойния Видин с малкия си син и баща му. Една от причините, които изтъква е, че има места в детските градини и по- спокойния начин на живот:

"Тук е много спокойно. Няма го напрежението от големите градове...Всичко е близо...Ако избирам град, в който да живея, това пак ще е Видин...Всичко ми харесва . Парковете и реката...Чувствам се отлично с детето във Видин...".


Потърсихме за коментар и автора на крилатата фраза "Враца ми е Ню Йорк", Валери Божинов.

"Супер се чувствам тук...Хората са много позитивни...В града много се строи и се работи...Всички знаем, че има 4-5 града в България, където нивото на живот е по- високо. Никой не избира обаче къде ще се роди...Хората са трудолюбиви и ще се справят...Пожелавам и във Видин хората да гледат позитивно на нещата..."

Анкета във Враца показа, че хората са доволни от живота си в града под Околчица:

"...Панирът наистина тази година е направен много добре и каня всички на гости във Враца...Хубаво си е във Враца...Вярно е, че сравниха Враца с Ню Йорк, но аз си искам тук, а не в Ню Йорк...Много ремонти правят...Малко по- малко се доближаваме до Ню Йорк...".

В Монтана също обичат града си и са горди, че живеят в него:

"Много зелен град. Всичко е ремонтирано...Центърът е добре, но трябва да се мисли и за крайните квартали...Обичаме Монтана...".

Анкетата във Видин извади проблема с ниските доходи:

"Мъка. Трудно се живее...Ако имаше по- добри заплати щеше да е по- добре...От Пловдив съм, но харесвам града. Спокойно е...Младите избягаха в чужбина и никой не остана...Ако има работа и добри заплати хората ще се върнат...Роден град ни е и си го обичаме...".

Добър, лош, беден или богат, това е нашият Северозапад. Пълен с голямо многопластие от хора, красоти и история. Да се опитаме да го направим наистина едно добро място за живеене, защото потенциал явно има.


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15